Wpis z mikrobloga

Trudne pytanie do programistów.
Jak organizujecie swoją pracę? Chcę się rozwijać w kierunku lepszego planowania i zarządzania swoim czasem.
Na przykład sporządzać notatki z pomysłami, wyznaczać sobie jakieś własne taski, estimates.

Krótko mówiąc chcę pracować z głową spokojnie pijąc herbatkę a nie jak debil skakać po rozżarzonych węgielkach xD

Jakie są wasze sposoby. Przeczytałbym książkę na ten temat jeśli istnieje.

#pracait
#programowanie
#freelance
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli pracujesz nad złożonym projektem który wymaga specjalnego debugowania, rozejrzyj się za narzędziami które Ci w tym debugowaniu pomogą. Jeśli ich nie ma, najpierw je stwórz. Zaoszczędzić można mnóstwo czasu w kontrze do debugowania na zasadzie logowania danych.

Przykład. Gra sieciowa. Narzędzie: wykres obrazujący to co się dzieje, taka linia czasu byś mógł także widzieć czwarty wymiar tego co się dzieje na ekranie.
  • Odpowiedz
@swango: najlepiej samemu wypracować sobie taki model, co nie zmienia faktu, że dobrym pomysłem jest wzorowanie się na innych np. takim Steve Jobs
  • Odpowiedz
@SirSajko: dobre przemyślenie. Czasem tracimy kilka minut dziennie na jakąś głupią czynność, którą można zautomatyzować i przyniesie to korzyści w dłuższej perspektywie. Warto czasem spojrzeć dalej.

@kacpir: wydaje mi się, że notowanie co zrobiłem dziś, a co jeszcze muszę zrobić da mi lepszy wgląd w sytuację i trochę uporządkuje myśli. Jutro sobie przetestuję ten personalny notes w stylu Wikipedii https://tiddlywiki.com/
  • Odpowiedz
@swango: byle byś nie wpadł w bezsensowne koło szukania narzędzia który poprawi twoją organizację, bo żadne narzędzie nie wykona za Ciebie pracy
  • Odpowiedz
@swango patrzę ile mamy oszacowane: robię zadanie w 1/4 do maks 1/2 czasu, a resztę piję herbatę lub kawę xD polecam ten stan życia, bo lepsze znajomości poznane na kawie to lepsza praca w aktualnej firmie, ale też znajomości w przyszłości (Tak, ten dobrze rokujący junior ma szansę być jakimś kierownikiem, sam znam przykłady, że ludzie robią szybką karierę). Dlatego to jest bardzo istotna część pracy: integracja
  • Odpowiedz
@swango: Jeśli chodzi o organizację pomysłów - ja pomysły zapisuję w Google Keep. Porobiłem dużo etykiet (praca, hobby, JestemPijany (z adresem zamieszkania xD) itd.)

Jak jakaś tematyka zaczyna się dzielić to są etykiety np. hacking/programowanie, hacking/sieci itd.

Całość przypinam albo archiwizuję, żeby widzieć tylko najświeższe notatki, które mają wartość. Google Keep ma też system przypominajek zależnych od lokacji i czasu. Np. przypomnij o notatce "zakupy" jak znajdę się w Tesco
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@prnppp kiepska rada i do tego nie odpowiada na moje pytanie.

@plushy kanban faktycznie sprawia że pracuje ci się lepiej, czy to tylko wymóg w firmie?

@Ilythiiri Google keep może być dobry, nie wiedziałem że ma integrację z kalendarzem
  • Odpowiedz
@swango: Tak, ale nie do końca bo z racji mojej pozycji w zespole mam bardzo dużo rzeczy które trzeba zrobić na już i się trochę gubię we wszystkim. Bez Kanbana by było gorzej.
  • Odpowiedz