16 nowych sędziów, pośród których nie zabrakło piwowarów zawodowych warzących w browarach rzemieślniczych, otrzymało w sobotę (9 grudnia 2017 r.) certyfikaty potwierdzające pozytywny wynik egzaminu sędziowskiego organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Certyfikat sędziowski jest potwierdzeniem wysokich kwalifikacji pogłębionej analizy, oceny i umiejętności charakteryzowania piwa.
fot. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych/Facebook
@BrowarPERUN: a nie jest ( ͡°͜ʖ͡°)? sam masz taki certyfikat, aczkolwiek wtedy robił go każdy kto chciał, teraz jest dużo trudniej. Pewnie nie jeden stary sędzia by się napocił, zwłaszcza przy wypełnianiu metryczek
Zależy do czego odnosimy, co jest poziomem porównawczym. Jeśli przeciętny piwosz, pijacz kraftowego piwa, bywalec pubów i multitapów - to niechybnie posiadacz certyfikatu wie więcej.
Natomiast kwestię "wysokich kwalifikacji pogłębionej analizy" rozumiem jako poziom ekspercki. A ten wymaga wielu lat praktyki, treningów, wymiany doświadczeń i wg mnie zaledwie garstka sędziów prezentuje odpowiednio wysoki poziom, by aspirować do miana eksperta.
@BrowarPERUN: po części masz rację. Teraz aby się dostać na kurs trzeba rozwiązać dość trudny dla laika test online, nie ma że kto pierwszy ten lepszy. O to mi chodziło że mógł ten certyfikat robić każdy kto chciał. Formuła kursu się nie zmieniła, ale jest zaostrzona głownie czasowo, np. 10 próbek flavor activ do wyczucia w 15 min. Kurs obejmuje wypełnianie metryczek, zbiorczych też :) kładą na to duży nacisk. Czasem
może dla tego metryczki z kpr są utajnione jeśli chodzi o nazwiska, takie słuchy mnie doszły
taka była decyzja szefa jury, Tomka Kopyry, co było podyktowane standardami stosowanymi na innych konkursach. Ja nie miałbym nic przeciwko, żeby moje nazwisko widniało na metryczce (tym bardziej, że w 5 na 6 sesji z metryczkami to ja je wypełniałem) do wiedzy piwowara. Zresztą, potem było to dyskutowane w kuluarach i większość z tych
fot. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych/Facebook
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/16-nowych-sedziow-pspd
#piwo #piwowarstwo #pspd #piwnewiesci
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Zależy do czego odnosimy, co jest poziomem porównawczym. Jeśli przeciętny piwosz, pijacz kraftowego piwa, bywalec pubów i multitapów - to niechybnie posiadacz certyfikatu wie więcej.
Natomiast kwestię "wysokich kwalifikacji pogłębionej analizy" rozumiem jako poziom ekspercki. A ten wymaga wielu lat praktyki, treningów, wymiany doświadczeń i wg mnie zaledwie garstka sędziów prezentuje odpowiednio wysoki poziom, by aspirować do miana eksperta.
Formuła kursu się nie zmieniła, ale jest zaostrzona głownie czasowo, np. 10 próbek flavor activ do wyczucia w 15 min.
Kurs obejmuje wypełnianie metryczek, zbiorczych też :) kładą na to duży nacisk.
Czasem
taka była decyzja szefa jury, Tomka Kopyry, co było podyktowane standardami stosowanymi na innych konkursach. Ja nie miałbym nic przeciwko, żeby moje nazwisko widniało na metryczce (tym bardziej, że w 5 na 6 sesji z metryczkami to ja je wypełniałem) do wiedzy piwowara. Zresztą, potem było to dyskutowane w kuluarach i większość z tych