jak mam dezynfekować fermentator wodorotlenkiem sodu (sodą kaustyczną)? rozrobić roztwór ile litrów na fermentator? wlać tylko trochę i zostawić? z tego co czytałem to
Staramy się, aby rozpuszczona soda – ług sodowy miał kontakt z całą powierzchnią czyszczoną, przez minimum 30 minut.
jak mam to zrobić? przecież zalewanie całego fermentatora roztworem jest kompletnie nieopłacalne porównując do innych środków które nie muszą mieć kontaktu z całą powierzchnią (np piro). Mam wlać 4-5 litrów
@przeczki: soda kaustyczna służy głównie do mycia, chociaż ma właściwości dezynfekujące. Najlepiej zrobić 3-4 litry roztworu 2-3 % naoh i machać fermentorem co jakiś czas. Jest to upierdliwe i trzeba uważać, zwłaszcza jak woda jest gorąca. Roztwór można przechowywać i używać wielokrotnie. W domowych warunkach przydatna raczej po zakażeniach najlepiej z podchlorynem, lub gdy sprzęt lub fermentory są bardzo usyfione. Ale za to po myciu sodą, płukaniu, potem myciu kwasem i
Siema miruny! Mam pytanko. Robię 3 warki na swoje weselicho. Chcę jedna zrobić sour z rabarbarem I lakto. Pytanie do tych co już robili. Warki 20 l. 13 blg będzie si? Ile lakto? Ile rabarbaru? Zakwaszacie probiotykami? Jak i ile? I jeszcze jedno pytanko. Dostałem mała lodówkę. Chcę ją wykorzystać pod fermentacje. Gdzie kupić sterownik temp i czy jest to idiotoodporne, gdyż ja z elektroniką mam tyle wspólnego co włączenie kompa. #
@hubi-hubi: co do lacto to w aptece kupisz l. plantarum z samprobi ibs koszt ok 35 zł, 20 kapsułek. Całość wysypujesz z tych kapsułek do 20 l i zakwaszasz. Po dobie w temperaturze spadającej z 35-25 stopni (owijałem fermentor matą grzewczą do terrarium) u mnie zakwaszały do 3,5 ph (mi pasuje taka kwaśność). Możesz się bawić w startery i wtedy dajesz mniej kapsułek. na milk the funk jest opis.
Temat wałkowany od dawna. Ostatnio uwarzyłem Pale Ale i Imperial IPA. Druga otrzymała większą porcję chmielu. Do obu dodałem Wit C, tyle samo. Pale Ale wygląda elegancko, ale DIPA jest ciemne jak cholera. Pytanie, czy ilość Wit C zależy też od stopnia nachmielenia?
Mam rozkmine. Spławik pokazuje w wodzie 0 a w brzeczce 5. Refraktometr w wodzie 0 a w tej samej brzeczce 7... Komu ufać? Refraktomert nowy z ali. Coś się w nim kalibruje, bo w wodzie jest dobry wynik. #piwowarstwo
@dakcts: refraktometr się przydaje tylko przy filtracji i wysładzaniu i po gotowaniu. A i tak trzeba przeliczać, bo brix to nie dokładnie to samo co plato. Potem już w czasie fermentacji i w gotowym piwie, refraktometr można o dupę rozbić. Niby są te tabelki i przeliczniki ale co dobry spławik (jeszcze z korektą temperaturową) to spławik.
Warzona 30.12 IPA, wyszło mi za dużo i nastawiłem dodatkowo 4l w słoju. Nowy, umyty i płukany starsanem. Dziś otworzyłem i nie wiem czy chmielić na zimno. Na powierzchni jest taki dziwny osad. Może ktoś ocenić? Piana fermentacyjna zeszła z 5 dni temu. Zapach wydaje się być OK, neutralny, młode piwo. Drożdże to US-05.
Elo mordy! Tak jak obiecałem uroczyście otwieram tag #sztosreceptura ! Na pierwszy ogień idzie Black Ipa która wzięła udział w dzisiejszych eliminacjach do kuźni piwowarów (⌐͡■͜ʖ͡■)
Black Ipa 15.2 blg 6% alk. 55 Ibu 77EBC Receptura na 25.5l brzeczki gorącej co przełożyło się na 20L gotowego piwa.
Składniki:
Słód Pale Ale Viking Malt 4.6kg, 72,7% Słód Pszeniczny Weyermann 0.65kg, 10.3% Platki owsiane błyskawiczne 0.6kg,
Mireczki, może ktoś mieszka w #lwow #ukraina i orientuje się jak tam wygląda sytuacja pod względem bezpieczeństwa itp? Dużo wcześniej ze znajomymi wykupiliśmy pobyt sylwestrowy we Lwowie, część z nich ma wątpliwości co do bezpieczeństwa i pojmuje to miejsce jako "wojnę". Czy ktoś ma pewne informacje i się orientuje jak wygląda sytuacja? #podroze
@Pirzu: Lwów to miejsce turystyczne, więc spokojnie. Sam mam zamiar jechać za niedługo. A znajomi Ukraińcy z roboty których pytałem, mówią że nie ma się czego obawiać, tylko na wschodzie Ukrainy, tam gdzie jest ten stan wojenny lepiej się nie pchać.
Siemano piwne świry! Moja warzelnia wzbogaciła się o kolejny sprzęt. Wszystko co widać łącznie z kuchenką ( ͡°͜ʖ͡°) Jutro czeka mnie składanie mieszadła magnetycznego i pierwszy starter drożdżowy. Cieszę się jak małe dziecko z nowych klocków lego ʕ•ᴥ•ʔ Tutaj udostępniłem swoją recepturę na Milkshake IPA który zamierzam uwarzyć. Dajcie znać co sądzicie o chmieleniu :) Pozdro! #piwowarstwo
Chciałem tylko nadmienić, że od jutra od godziny jakoś 16 będę niedostępny do niedzieli popołudnia. Jadę stracić resztki godności na Woodstocku ( ͡°͜ʖ͡°) Dlatego też namawiam w tym czasie do samoorganizacji (patrzymy w drzewko z kim gramy i się zapraszamy), a ja po wszystkim dodam wyniki. Wołam pozostałych z obu drzewek:
Runda 8. Drzewko #2. Wołam tych, którzy mają dostępne pary. Rundę przewiduje do środy włącznie. Przypominać będę codziennie. Jeśli ktoś rozegra partie, może spodziewać się zaproszenia do kolejnej rundy. Przymusu grać nie będzie, ale fajnie jakby się udało przyspieszyć trochę turniej. No to wołam: