@DarkAlchemy: Co w tym takiego strasznego? Przecież i tak nic nie zrobią na rachunku bez twojego potwierdzenia. Bot przeleci ci po historii i oceni zdolność kredytową na podstawie wpływów.
@s_t_u_l_e_j: a) regulaminy wszystkich banków zakazują podawania danych KOMUKOLWIEK. W przypadku jakichś problemów z rachunkiem automatycznie jesteś pozbawiony możliwości ubiegania się o swoje, bo bank powie, że sam podawałeś obcym podmiotom dane do logowania b) możliwość wykonywania przelewów na rachunki zaufane, jeżeli takie się posiada c) dodatkowe źródło z którego mogą wyciec Twoje dane do konta d) łamanie zasad podstawowej logiki
uważam bo nikt nic i tak nie zrobi bez potwierdzenia sms równie dobrze możesz się obawiać, że po podaniu danych karty za tydzień wyczyszczą ci konto. A jednak tego się nie boisz, bo banksterka cie nauczyła że dane do serwisu transakcyjnego w którym i tak niczego nie zrobisz bez dodatkowej weryfikacji są poufniejsze niż dane z kawałka plastiku do którego są podpięte twoje
@s_t_u_l_e_j: karta ma limity, karta ma ubezpieczenie, karta ma procedury reklamacyjne, karty a rachunek to kompletnie różne metody płatności.
Każde dane są poufne, dlatego np. dane karty podaję też tylko organizacjom, którym w jakiś sposób ufam, wolę np. zapłacić trochę więcej za przewalutowanie i zapłacić poprzez PayPal niż podać dane karty bezpośrednio na stronie, której nie znam.
I masz cytat z artykułu, który podlinkowałem, bo pewnie nawet nie przeczytałeś ( ͡°
@s_t_u_l_e_j: a ja ciągle mówię, że ludzie mają ustawione rachunki zaufane, które nie wymagają potwierdzenia SMSem/kodem z apki i o ile jeszcze np. przelew do rodziny idzie łatwo odzyskać, tak pałuj się potem np. z dostawcą internetu lub wodociągami.
@s_t_u_l_e_j: no i ustawienie się automatycznie na przegranej pozycji w każdym sporze z bankiem, bo Ci powiedzą, że sam nie dochowałeś warunków umowy i szastałeś danymi na prawo i lewo, więc ich to nie obchodzi.
@DarkAlchemy: Ja nie mam. Mój bank nawet nie ma takiej opcji jak zaufany odbiorca bez potwierdzenia sms. Pewnie właśnie po to aby uniknąć scamów typu nakładka na serwis www / aplikacje mobilną.
@s_t_u_l_e_j: też nie mam takich ustawionych, ale to jesteś Ty czy ja, a tona osób ma, bo tak jest łatwiej. A nakładka na apkę mobilną czy stronę WWW ma w dupie potwierdzenia SMS, bo w tle Ci podmieni numer rachunku i jeśli się zapomnisz i nie porównasz rachunku na stronie z tym w SMS to wklepiesz kod i tak i tak
@s_t_u_l_e_j: i jeszcze czytałem kilka razy o sprytnych ludziach, co podmieniali stronę banku i jak chciałeś wykonać przelew na jakieś konto to najpierw szło zlecenie założenia rachunku zaufanego/zlecenie stałe i kod do tego szedł SMS, ktoś nieostrożny jak wpisał to strona sypała błędem, że przelew się nie powiódł i trzeba jeszcze raz wklepać kod, który już był do tego rzeczywistego przelewu ( ͡°͜ʖ͡°) A
I jeszcze tak jakby ktoś się zastanawiał co się może stać, najwidoczniej niektóre banki pokazują pełne dane kart na koncie (⌐͡■͜ʖ͡■) (kod CVV nie jest wymagany np. na Amazonie)
@s_t_u_l_e_j: nie wiem czy wiesz ale w ustawieniach konta sa wystarczające informacje do tego aby przy pomocy infolinii zmienić numer telefonu. Wiec tak tymi sms za bardzo sie nie sugeruj :)
@seta1991: Serio? W którym banku? Bo bez zautoryzowania się hasłem telefonicznym (+ quiz o posiadanych produktach w niektórych bankach) nigdy nie chcą ze mną rozmawiać.
@s_t_u_l_e_j: jak dzwoniłem to jedyną metodą weryfikacji był quiz o posiadanych produktach (a to można na spokojnie wyciągnąć z konta) i jakieś dane personalne (typu data urodzenia czy imiona rodziców), a mając powiązanie z kontem Allegro, a potem z FB to można to bez problemu wyciągnąć.
@DarkAlchemy: To ja musze jakieś denne banki wybierać, bo zawsze chcą hasło. A jak nie to zapraszają do wygenerowania nowego na www lub wizyty w budce.
@s_t_u_l_e_j: no to się cieszyć z banku, w sumie jak można wiedzieć, to jaki? :) Ale są banki, które tego nie wymagają i mamy problem. A w ogóle tej całej dyskusji by nie było gdyby nie ten chory system weryfikacji (✌゚∀゚)☞
IKEA wielkimi banerami proklamowała, "50 zł za każde wydane 500 zł".
Koszyk miałem na 1960 zł, więc dobiłem do kwoty koszyka 2015 zł, żeby mieć 200 zł karty rabatowej, zamiast 150. Jak, k...wa? Sklep pokazywał razem: "2015 zł."
Tak, wiem, że jest jeszcze jedna opcja weryfikacji, ale mimo wszystko, ta jest podstawowa i ciekawe ile osób się dało wciągnąć.
#allegro #payu #raty
źródło: comment_9HxWaElouvBWG1c7XcHmlvZkpTosGjrZ.jpg
Pobierza) regulaminy wszystkich banków zakazują podawania danych KOMUKOLWIEK. W przypadku jakichś problemów z rachunkiem automatycznie jesteś pozbawiony możliwości ubiegania się o swoje, bo bank powie, że sam podawałeś obcym podmiotom dane do logowania
b) możliwość wykonywania przelewów na rachunki zaufane, jeżeli takie się posiada
c) dodatkowe źródło z którego mogą wyciec Twoje dane do konta
d) łamanie zasad podstawowej logiki
Jak uważasz, że to nic złego to możesz mi
uważam bo nikt nic i tak nie zrobi bez potwierdzenia sms
równie dobrze możesz się obawiać, że po podaniu danych karty za tydzień wyczyszczą ci konto. A jednak tego się nie boisz, bo banksterka cie nauczyła że dane do serwisu transakcyjnego w którym i tak niczego nie zrobisz bez dodatkowej weryfikacji są poufniejsze niż dane z kawałka plastiku do którego są podpięte twoje
Każde dane są poufne, dlatego np. dane karty podaję też tylko organizacjom, którym w jakiś sposób ufam, wolę np. zapłacić trochę więcej za przewalutowanie i zapłacić poprzez PayPal niż podać dane karty bezpośrednio na stronie, której nie znam.
I masz cytat z artykułu, który podlinkowałem, bo pewnie nawet nie przeczytałeś ( ͡°
źródło: comment_Aqn2ggpbIFf7iE303blMUZLs185Rklee.jpg
PobierzAle są banki, które tego nie wymagają i mamy problem. A w ogóle tej całej dyskusji by nie było gdyby nie ten chory system weryfikacji (✌ ゚ ∀ ゚)☞