Wpis z mikrobloga

Czy bagietmajster może przeszukiwać mi portfel i kieszenie bez podania przyczyny czy tam podstawy prawnej? Szedłem sobie z ziomkami wieczorem, podjechali tajniackim samochodem, pozbierali dowody osobiste, kazali wszystko z kieszeni wyciągnąć i szperali po portfelach itp.
#prawo #policja #pytaniedoeksperta #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ursa_Major: Według mnie taki policjant ma za dużo możliwości usprawiedliwienia czegoś takiego. Głupie, ale tak jest. Wystarczy, że powie o kimś kto wymieniał się w bramie z kimś, to mógł być diler i był ubrany jak Ty. Pole do nadużyć niestety jest spore.
  • Odpowiedz
@Ursa_Major: Jeśli w pobliżu ktoś coś zgłosił, kradzież, rabunek to będą łapać każdego "młodego" lub dziwnie sie zachowującego. Mój ziomek chciał przykozaczyć i odmówił wyjęcia wszystkiego z kieszeni i oboje skończyliśmy na komisariacie. Wtedy już normalne przeszukanie z macankiem i protokołami. A oni tylko imei telefonów sprawdzili. Można to było załatwić na miejscu ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Ursa_Major: Hah mnie kiedyś zatrzymali pod domem, może nie tajniacy ale najzwyklejsi policjanci, o 23:00 kończyłem prace i kierowałem sie w do domku (centrum miasta) jestem już przed wejściem do domu został mi jeden skręt i myk do klatki ale policjanci zobaczyli to i pomyśleli ze ja sie za nimi schowałem w klatce, bo gdy ja przekręcając już klucze w zamku od drzwi usłyszałem pisk opon a zaraz policjanta wbiegającego
  • Odpowiedz