Wpis z mikrobloga

Witam.

Zakupiłem OC od 20.11.2017 ,a stare OC od poprzedniego wlasciciela jest do 19.11.2017. Rozumim ,że muszę złożyć wypowiedzenie staremu ubezpieczycielowi , pytanie czy w danym wniosku muszę podać dlaczego rezygnuje i kiedy ,czy po prostu wypelniam ten wniosek np :

https://www.proama.pl/ubezpieczenie_samochodu/warto_wiedziec/wazne_dokumenty/aktualne/Wypowiedzenie_umowy_ubezpieczenia_OC.pdf

dorzucam skan umowy kupna auta i finito ?

#oc #ubezpieczenieoc #ubezpieczenie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@syjusz
Teoretycznie, to sprzedający ma obowiązek poinformować zakład ubezpieczeń o zbyciu auta, więc teoretycznie nie musisz pokazywać umowy sprzedaży. Nie musisz uzasadniać wypowiedzenia.
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj: @cygan44: auto kupione jakieś 2 tygodnie temu OC poprzedniego właściciela kończy się 19.11.2017 w Proamie ,a dzis wykupiłem nowe w Axa direct od 20.11.2017r. Myślałem ,że będę musiał złożyć wypowiedzenie bo jako "nowy właściciel" biore też OC które się już kończy.
  • Odpowiedz
@syjusz: Gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości, fragment ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 31 "Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta" Nic nie musisz im wysyłać ;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@syjusz: Gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości, fragment ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 31 "Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta" Nic nie musisz im wysyłać ;)

Dziękuję
  • Odpowiedz