Wpis z mikrobloga

Uczę się #javascript / #jquery i mam kilka problemów takich

Zacznijmy od tego
Mam np. takie coś w rubryce ocen:

5, 5+, 5, 4-, 3+, 5-, 4+, 4-, 5-, 90 (%), 6, np., nb

Muszę z tego odfiltrować to, co nie jest oceną i w zależności od tego czy jest plus lub minus przy tym dodać odpowiednią wartość. Potrzebna jest do obliczeń.

I drugi problem. Do każdej oceny mam taki alt:

Kod: kr4

Opis: słownictwo dział 6
Waga: 3,00
Data: 17.05.2017
Nauczyciel: Ale Fruwa
I z niego muszę wyciągnąć samą wagę do obliczeń.

Any help? Możecie tylko odsyłać do konkretnych funkcji, ja już je sobie znajdę w dokumentacjach ( ͡° ͜ʖ ͡°).
#naukaprogramowania #programowanie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KacasPiesel:
1 .filter()
2. jak masz mozliwosc modyfikowac html to daj ta cala wage albo sama wartosc w Waga: 3.00 i targetujesz to sobie jquery normalnie, jak nie to parsujesz calego stringa, gdzie np znajduje sie slowo "Waga" za pomoca strpos i gdzie sie konczy (
), a wszystko co jest pomiedzy zapisujesz do zmiennej i parsujesz do inta/floata
  • Odpowiedz
@KacasPiesel:

1. Rozbij po przecinku i dla każdego sprawdź:
- czy zawiera % - jak tak to masz procenty
- czy jest numberem jak tak to masz ocenę bez znaku, jak nie to masz ocenę ze znakiem lub np., nb
- czy zawiera - lub + jak tak to masz ocenę
  • Odpowiedz
@KacasPiesel: no to mozesz pogooglowac jak zrobic regexp albo forEach na kazdego diva, w srodku szukasz za pomoca strpos gdzie zaczyna sie "Waga: ", dodajesz do tego liczbe 6 (4 znaki + spacja + dwukropek) i masz pozycje z ktorej zacznie sie liczba, tak samo sprawdzasz gdzie sie skonczy (bedzie to pierwsza napotkana spacja albo
), taka wartosc dostaniesz w stringu, bedziesz to musial sparsowac do floata i potem to
  • Odpowiedz
@KacasPiesel: Ad 2)

Regex: Waga:\s?(\d,\d+) (będziesz musiał dostosować do JS'a, bo może trzeba będzie escape'ować slash'e. Wynik wyciągasz z pierwszej grupy, konwertujesz na liczbę (może być konieczna zmiana przecinka na kropkę).
  • Odpowiedz