Aktywne Wpisy
36873 +343
Podajcie mi profile do instagrama #frajerzyzmlm których obserwujecie, zbiorę ich w jednego docsa i za pół roku sprawdzimy, którzy wciąż działają oraz ilu jest obecnych na dlugi.info ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#izaadamczyk #izadamczyk #mlm
#izaadamczyk #izadamczyk #mlm
Czupakabra82 +140
#sebastianmajtczak #majtczak #afera #polskiedrogi #wykop #bialek #faktytvn
Oto i on, szef portalu ze śmiesznymi obrazkami w dzisiejszym wydaniu faktów...
Oto i on, szef portalu ze śmiesznymi obrazkami w dzisiejszym wydaniu faktów...
Co wybieracie: złożone zapytanie SQL, które serwuje gotowe dane. Czy może proste zapytanie, które zwraca zdecydowanie większą pulę a potem dokonujecie filtrowanie w Javie?
Co i dlaczego z punktu widzenia wydajności i łatwości utrzymania?
Jakieś źródła do opracowań w różnicy w wydajności?
Mamy 21 wiek, ORMy i inne takie.
Sam uważałem, że wszystko co związane z danymi, powinniśmy zwalać na bazę DANYCH. Jednak u mnie w zespole panuje nieco inne przekonanie. Nie byłem w stanie podać żadnych konkretnych faktów dlaczego lepiej
@Ancro: to nie jest przekonanie tylko tak jest prościej, oni pewnie wiedzą, że powinni dane przygotować ale mają to w dupie. Gdyby sami musieli to ogarniać po obu stronach to zrobili by tak jak trzeba
- przesyłasz mniej danych przede wszystkim
- nad bazą danych pracują dziesiątki/setki inżynierów więc po prostu z--------a
- jeśli krzyżowanie = joinowanie to już w ogóle po co to robić wiele zapytań do bazy jak można w 1; to ma sens jako taki w bazach NoSQL gdzie dane są często płaskie
- Java jest wolniejsza niż bazy danych, które zazwyczaj pisane są w C/C++
@Ancro: stawiam worek cebuli, że tacy programiści a wymiękają przy prostej obróbce danych na bazie/napisaniu lepszego zapytania z zagnieżdżonymi warunkami itp... Łatwiej zrobić raz SELECTa a później kilka pętli (i pewnie mocno nieoptymalnie) przefiltrować to.
A co do pytania - sam sobie odpowiedz. Lepiej jak Ci Pani w sklepie przyniesie 62 pary spodni i sobie z tego wybierzesz sam, czy jak
@budyn: tu jak zwykle można by polemizować (zależnie od zastosowania, choć jestem zdania że gdyby chcieć to da się wszystko w tym drugim napisać szybciej), ale warto zwrócić uwagę, że systemy zarządzania bazami danych często potrafią zoptymalizować zapytanie lepiej, niż jesteśmy w stanie to zrobić my ręcznie.
@Ancro: pracujesz w branży czy wróżysz z fusów? ( ͡º ͜ʖ͡º) Bo coś mi się to jednak nie do końca zgadza...
Przykro mi, nie macie racji. Pracowałem przy kilku większych systemach finansowych. Zazwyczaj jest w nich tylko kilka, bardzo nisko położonych, core'owych modułów, dla których wydajność jest bardzo ważna. A w przypadku ingerencji w nie, i tak potrzebna jest akceptacja głównego architekta systemu. Obecnie pracuję przy systemie z milionami użytkowników w kilkunastu krajach. W kilku przypadkach, naszym klientem jest bezpośredni kraj. Nikogo nie