Aktywne Wpisy

Agui94 +83
Moja wczorajsza rozmowa z kierownikiem #pracbaza
źródło: temp_file6234290213263005390
Pobierz
Bunch +4
Skoro o prędności obrotów decyduje przycisk przesuwany w dół/górę to o prędkości czego decyduje to obkręcane pokrętło jakie zaznaczyłem na czerwono?
#diy #majsterkowanie #narzedzia #pytanie
#diy #majsterkowanie #narzedzia #pytanie
źródło: Screenshot_1100
Pobierz

Komentarz usunięty przez autora
https://github.com/getify/You-Dont-Know-JS/tree/master/scope%20%26%20closures
Chodzi o to, że właśnie wiem za dużo i początkujących od razu traktuję jak doświadczony. Na zasadzie "jak możesz tego nie wiedzieć". Już nie raz prowadziłem konferencje i mam problem z tym,
const createAdder = (x) => (y) => x + y;
const addTwo = createAdder(2);
addTwo(3); //5
@npsr: przyznaj sie ze nie przygotowales sie do tej konefrencji odpowiednio. @findesiecle: ma racje. Jak nie umiesz czegos wytlumaczyc w prosty sposob to nie znasz tego dobrze. Ty albo nie umiesz albo nie probowales.
Czy to powie
@npsr: nie zrozumiales. Zeby wytlumaczyc to newbie musisz wytlumaczyc tez wszystko po kolei czego uzyles do tlumaczenia tej definicji. Czyli lecisz z self-invoking i czym sie rozni od tego w innych jezykach. Do tego dorzucach pojecia takie jak hoisting, counter, dziedziczony scope i wiele innych. Przeciez tlumaczenie polega na tym zeby wytlumaczyc od poczatku do konca a nie tylko ten jeden termin. To co ty
a/ jak działa zasięg zmiennych w JSie
b/ czym jest "this" (context) w JSie i czy rozumie, że może być zmienny w runtime (bind/call/apply).
Potem wystarczy: Closure to funkcja która tworzy swój scope (zadeklarowane w closure zmienne nie są widoczne poza closure) jednocześnie zachowując dostęp do zewnętrznego scope (zatem może modyfikować zmienne z zewnątrz przez referencje).
@nappy:
Właśnie o takie ubranie w słowa mi chodziło. Potem się pokaże na przykładzie