Aktywne Wpisy
Robauke +658
Cześć Mirki i Mirabelki. Piszę ten post jako przestrogę i wołanie o pomoc. Chciałbym opisać Wam moją historię walki z wiatrakami, czyli firmą Nazaruk Service z Lublina, leasingodawcą Santander i gwarantem Conformgest. Historię o tym, jak w niecałe dwa miesiące moje nowe narzędzie pracy stało się bezużytecznym złomem, a ja zostałem z problemem i ratami do płacenia.
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
źródło: Gemini_Generated_Image_olgwi7olgwi7olgw
Pobierz
Momento83 +144
źródło: temp_file2591289569790487258
Pobierz

Uczę się Angulara 4. Przerobiłem tutorial z oficjalnej strony. Ale nadal mam problem z dwiema rzeczami:
- walidacja formularzy,
- testy (jednostkowe i e2e).
Polecicie jakiś tutorial/artykuły, w których zawarte są te tematy? Albo macie pod ręką jakiś duży projekt opensource, żeby były w nim pisane walidatory i testy?
1.
Odnośnie walidacji formularzy, to znalazłem tylko to: https://angular.io/guide/form-validation
Ale tam jest bardzo mało. Nie wiem jak zaimplementować taką podstawową rzecz jak np. logowanie i że jak jest złe hasło/login, to powinno wyświetlić error. Jak dodać z metody (w której pytam API) coś do tego erros? Żeby potem móc się odwołać np.
*ngIf="name.errors.badLogin"W ten sam sposób jak np. to jest domyślnie z wbudowanymi walidatorami:
*ngIf="name.errors.required"Tam niby coś jest o customowych walidatorach (np. forbiddenNameValidator), ale nie potrzebuję tworzyć osobnego walidatora do rzeczy, które dotyczą tylko jednego componentu. Bo co, mam robić oddzielny walidator dla złego loginu, złego hasła, złego loginu i hasła itd? Przecież to sprawdzam tylko w metodzie w danym component.
Kolejna rzecz z walidatorami, to chyba problem w IntelliJ IDEA (lub WebStorm), że nawet w przykładzie z dokumentacji (pierwszy przykład kodu lub do ściągnięcia cały projekt na końcu) krzyczy mi błąd w tej linii:
*ngIf="name.errors.required"Błąd:
Angular: Identifier 'required' is not defined. '__type' does not contain such a memberTak samo w pozostałych (na screenie). A przecież to powinno działać, bo to standardowe walidatory. Chyba, że IntelliJ nie ogarnia.
2.
Druga rzecz, której nie umiem to pisać testów. Znalazłem tylko to: https://angular.io/guide/testing
Ale to dla mnie za mało.
- Z testami jednostkowymi (te testy componentów w *.spec.ts z Jasmine/Karma), to jeszcze jakieś przykłady są (chociaż dla mnie za mało).
- Ale co z testami e2e? Jak się wygeneruje projekt (z CLI), to jest możliwość ich uruchomienia. W tym artykule też wspominają, że są. Ale jak je pisać?
źródło: comment_1oMHA1tg4kbbT8gEdz0nh8LsWhmqMYY0.jpg
Pobierz@veranoo: mam nadzieję, że tak będzie. Tylko z czego się uczyć? Po tym tutorialu i dokumentacji mam niedosyt. Materiałów w necie mało. Jak już coś na temat znajdę, to do wersji 2, ale tam są
1. Intelli nie ogarnia
2. Interesowałeś się tematem Reactive Forms?