Wpis z mikrobloga

@AdamES: Zacier, mówi to panu cos, panie A.
Na 40l zacieru potrzebujemy jakies 12kg cukru, tj 24zl; dwukrotna destylacja daje nam jakies 5-6 l spirytusu. Drozdze 15 zl, energia jakies 12 zl, tj koszt 1l na poziomie ok 10zl. Jakoś destylatu na.pozimie wyzszym niż większość dostepnego w sklepach barachła. Tez kiedys myślałem podobnie widząc wozki zaladowane cukrem, ale od jakiegoś czasu, to bardziej swojski widok.( ͡° ͜ʖ ͡°
@AdamES: Wino bez cukru słabe wychodzi, bakterie muszą mieć dużo cukru aby srać alkoholem. Cukier wykorzystywany też jest do wszelakiego przetwórstwa - jeśli robisz ciasta, ciasteczka, konfitury, koncentraty soków - to wszystko wymaga olbrzymich ilości cukru.