Wpis z mikrobloga

Mirki, do tej pory trenowałem splitem, lecz zainteresowałem się trochę tematem planów treningowych i wychodzi na to, że warto przerzucić się na FBW. Na siłowni jestem w godzinach gęstego zaludnienia i nie zawsze mogę wykonać te ćwiczenie, które akurat bym chciał. Z tego względu zastanawiam się też, czy wystarczy zwracać uwagę na to, żeby wykonać 3-5 serii na każdą partię, w kolejności od największej do najmniejszej? Chodzi o to, że jeśli nie mógłbym np. zrobić martwego to ogarnąłbym wiosłowanie, a jeśli zajęta będzie ławeczka do wyciskania, to klatkę zrobię hantlami. Wiadomo, że do zawodów się nie przygotowuję, ale chciałbym mieć pewność, że takie FBW będzie miało większy sens niż split. #mikrokoksy #silownia
  • 15
@Nie_mam_nicku: Ja tak właśnie robię w stanie wyższej konieczności. A tak na marginesie zastąpienie wyciskania sztangą na wyciskanie hantelkami to krok we właściwą stronę ;) Co do martwego ciągu i wiosłowania, to te ćwiczenia raczej się uzupełniają, a nie zastępują wzajemnie.
@ghylados No tak, miałem na myśli że jeśli nie zrobiłbym np. martwego ciągu, to zrobiłbym jakieś inne ćwiczenie na plecy. Nie mam tak naprawdę żadnego planu. Chciałbym po prostu codziennie trenować wszystkie partie.
@Nie_mam_nicku: z mojego malego doswiadczenia powiem Ci, ze przerzucenie sie na fbw dalo mi w 3 miesiace (wcale nie super regularnego treningu) wiecej niz pol roku regularnego splita.
Co do treningu to niestety zajmuje mi bardzo duzo czasu i mysle (sory za podpiecie) czy z 5x5 nie przerzucic sie na 3x8.

Ktos cos? czy lepiej siedziec przy 5x5

Skinny fat here, teraz probuje zrzucic tluszczoch.
Chciałbym po prostu codziennie trenować wszystkie partie.

@Nie_mam_nicku: Bez sensu. W treningu nie chodzi o intuicyjne rpzerzucanie tylko planowanie i progresje. Nie chodzi o trenowanie ciężko, tylko trenowanie mądrze.
@pokey: dwa treningi A/B, 3x w tygodniu.
A: Martwy, wiosloanie, plaska, ohp, francuskie / prostowanie ramion na kablach, uginanie sztangi na bicka
B: siady, martwy, podciaganie waskie, szerokie 2x, hantle skos +, wyciskanie hantli nad glowe, dipsy, mlotkowe bicki

do tego raz plywanie i raz bieganie. Brzucha nie robie, bo czasu brakuje

mozna fbw zmienic z 5x5 na 3x8? czy w przypadku skinnego to nic nie dai 5x5 to jedyna sluszna
siady, martwy, podciaganie waskie, szerokie 2x, hantle skos +, wyciskanie hantli nad glowe, dipsy, mlotkowe bicki

@milvanb: Tutaj wszystko 5x5? Przecież to jest 40 serii. Czemu dwa ćwiczenia na plecy?
Weź sobie ICF albo FBW Sakera, tutaj przesadziłeś z objętością to nic dziwnego, że duzo Ci to zajmuje.

mozna fbw zmienic z 5x5 na 3x8?

Wszystko można, tylko pytanie po co? U Ciebie objętość jest problemem a nie rozkład serii i