Wpis z mikrobloga

Tekst o reparacjach: https://www.facebook.com/patryk.gorgol/posts/10213844628215588

W skrócie:

* nie ma żadnego sądu, przed którym można dochodzić tych roszczeń
* zrzeczenie się reparacji przez Polske to było jednostronne oświadczenie, więc nie trzeba tego nigdzie rejestrować
* jedyną możliwością uzyskania reparacji jest namówienie Niemiec do dania ich nam, a więc negocjacje a nie proces sądowy (powodzenia! Już widze jak Waszczykowski z Kaczyńskim będą negocjować). Nie da się przymusić Niemców sądowo do wypłacenia reparacji.

#neuropa #4konserwy #historia #polityka #niemcy #reparacje
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a więc negocjacje a nie proces sądowy (powodzenia!

@PafnucyMaj: Jakoś Żydom się udało. I to po wielokroć.

Dlaczego z taką lubością a priori podważacie wszystko co może być korzystne dla Polski lub Polaków?
Dlaczego więc jesteście zaskoczeni lub oburzeni, że ludzie uważają was za płatną agenturę? #60groszyzawpis
  • Odpowiedz
Już widze jak Waszczykowski z Kaczyńskim będą negocjować

@PafnucyMaj: I tu jest właśnie pies pogrzebany ;p

Gdyby Polska rządzona była przez normalną partię a stanowiska dyplomatyczne obsadzone były nie przez idiotów i kretynów, ale osoby faktycznie kompetentne... to sprawę reparacji sam byłbym w stanie poprzeć. Gdybym miał pewność, że nowy rząd załatwi to w sposób "odpowiedni" - kanałami dyplomatycznymi, bez gardłowania, bez wymachiwania szabelką, spokojnie, bez nerwów, bez obrażania wszystkich naszych
  • Odpowiedz
Można to po części uzasadnić tym, że obecny rząd prowadzi politykę dwóch wrogów.

@Freunde: Brednie. O ile sobie przypominam, to tych "wrogów" nie napadliśmy za to oni napadali na nas, łupili i okupowali. Więc rozsądny człowiek będzie miał ich zawsze na uwadze jako potencjalne zagrożenie.

Reparacje uważasz za wrogość? Wyjaśnij mi więc proszę dlaczego Francja, Anglia czy Niderlandy "za wrogów uznawały" RFN i Niemcy, z którymi były w sojuszu NATO
  • Odpowiedz
Jakoś Żydom się udało. I to po wielokroć.

@MiKeyCo: ale co dokładnie masz na myśli? Izrael jako państwo występował do Niemiec po reparacje? Czy chodzi o indywidualne odszkodowania? Nie słyszałem o tym jak to wyglądało z Żydami, daj jakiegoś linka to poczytam.

Dlaczego z taką lubością a priori podważacie wszystko co może być korzystne dla Polski lub Polaków?

ponieważ kłócenie się o sprawy, których nie da się wygrać wcale nie
  • Odpowiedz
ponieważ kłócenie się o sprawy, których nie da się wygrać wcale nie jest korzystne dla Polaków.

@PafnucyMaj: To wyłącznie twoje zdanie. Imho pozbawione podstaw przyjęte a priori do założonej tezy.

Przeczytaj "Przemysł Holokaust".
  • Odpowiedz
@MiKeyCo: to jest moje zdanie, uzasadnione m.in. w tekście powyżej i w innych tekstach, które czytałem. Przemysł holokaust to ogólne hasło odnoszące się do zarabiania Żydów na holokauście a ja pytałem o jakieś układy czy regulacje pomiędzy Niemcami a Żydami. Może było coś takiego, nie wiem. W przypadku Polski przemysł holocaust nie przejdzie, ponieważ nie my byliśmy największymi ofiarami Hitlera.
  • Odpowiedz
@PafnucyMaj: Nieprawdą jest, że państwo Izrael nie otrzymał odszkodowań. Była co najmniej jedna umowa w tej sprawie. To umowa Adenauer-Ben Gurion z 1960 roku. Umowa była ówcześnie tajna, co tłumaczy całe podejście do sprawy. Beneficjentem tej umowy było państwo Izrael a nie obywatele czy poszkodowani.

Umowę tę ujawniły niemieckie media.
  • Odpowiedz
@PafnucyMaj: chodzi o to, że jak będą na nas nakładać kary, zostaniemy na marginesie UE i będziemy dostawać coraz mniejsze wpływy z budżetu Unijnego to wtedy Pani Broszka stanie na mówinicy Sejmowej i ogłosi "Nie wszystkim podoba się to, że Polska w końcu stała z kolan. Polska jest teraz obiektem wielkich ataków ze strony państw, które niszczyły Polskę. I mówię tu także o Niemcach, PODKREŚLAM nie nazistach - Niemcach." Gawiedź
  • Odpowiedz
@PafnucyMaj: A niektórzy podważają prawomocność owego zrzeczenia. Co stawia nas w roli podwójnie poszkodowanych.

Więc dlaczego z taką lubością optujesz, że roszczeń nie ma? Podnieca cię działanie na szkodę własnych ziomków?
  • Odpowiedz
Polska stanie się zmarginalizowanym państewkiem

@Piesmen: To zaklinanie rzeczywistości. Anty-pisowcy zaklinają rzeczywistość nawet bardziej niż sami pisowcy. Bo wg. mnie i chronologii faktów oni nakręcają podziały już od czasu pierwszego rządu PiS.

PO i reszta: polska upada za PiS, za PO kwitła.
PiS: polska upadła za PO, za
  • Odpowiedz
@MiKeyCo: staram się patrzeć dalekosiężnie Politycy zapominają, że gwarantem dobrobytu jest silna gospodarka, a ponad nią przedkładają populizm, który na krótką metę da im większe poparcie wyborcze. Brak jakiejkolwiek zmiany system emerytalnego, tylko prostackie obniżenie wieku emerytalnego przyniesie prędzej czy później katastrofalne skutki.Coraz większe zapędy socjalne wnoszą nową "jakość" w polityce, tzn. prześciganie się na projektach rozdawnictwa. Sami wystawiamy się na margines UE, nie prowadzimy twardej kuluarowej polityki, tylko jarmarczne
  • Odpowiedz
@MiKeyCo:

A niektórzy podważają prawomocność owego zrzeczenia.

ten tekst jest m.in właśnie o tym. Tak niektórzy próbują podważać, ale żeby to móc podważyć trzeba mieć gdzie udowodnić to podważanie. Musi być jakiś sąd, gdzie można to udowodnić. A ten facet dowodzi, że takiego sądu nie
  • Odpowiedz
@Piesmen: To wyłącznie twoje interpretacje.

Nikt rozsądny nie powinien zapominać ani o rozwoju gospodarki ani o reparacjach. Manipulacją z twojej strony jest insynuowanie, że reparacje wykluczają rozwój gospodarki.
  • Odpowiedz
ten tekst jest m.in właśnie o tym. Tak niektórzy próbują podważać, ale żeby to móc podważyć trzeba mieć gdzie udowodnić to podważanie. Musi być jakiś sąd, gdzie można to udowodnić. A ten facet dowodzi, że takiego sądu nie ma.

@PafnucyMaj: Niczego nie trzeba udowadniać. Spora część odszkodowań wojennych jest przyjmowana dobrowolnie przez obie strony.
  • Odpowiedz
ale jakie reparacje?

@Piesmen: Reparacje wojenne, których ani państwo polskie nie otrzymało a obywatele tylko jednorazowo.

To jest propagandowa zasłona dymna.

To wyłącznie twoje twierdzenie. Błędne jak napisałem wcześniej.
  • Odpowiedz