Aktywne Wpisy

yahoomlody +28
Mam zamiar w czerwcu p--------c sie z plecakiem na 2-3 tygodnie do #japonia na samotnego spierdotripa spiac po hostelach i jezdzac pociagiem z miasta do miasta. Jakies rady co jest super polecane do odwiedzenia, zjedzenia?
#podrozujzwykopem #podroze
#podrozujzwykopem #podroze

hokei00 +257
Ech… zjadłem pyszny obiad, obsługa była naprawdę mila, zapłaciłem 150zl z napiwkiem za dwie osoby, a na koniec dostaje taki “paragon” i cały urok i oczarowanie jedzeniem poszedł w… czy naprawdę w gastro muszą kręcić takie wały? Aczkolwiek widać napracowanie tym “paragonem”
#gastronomia #patogastro #restauracja #krakow #oszukujo #paragonygrozy
#gastronomia #patogastro #restauracja #krakow #oszukujo #paragonygrozy
źródło: IMG_7498
Pobierz

W skrócie:
* nie ma żadnego sądu, przed którym można dochodzić tych roszczeń
* zrzeczenie się reparacji przez Polske to było jednostronne oświadczenie, więc nie trzeba tego nigdzie rejestrować
* jedyną możliwością uzyskania reparacji jest namówienie Niemiec do dania ich nam, a więc negocjacje a nie proces sądowy (powodzenia! Już widze jak Waszczykowski z Kaczyńskim będą negocjować). Nie da się przymusić Niemców sądowo do wypłacenia reparacji.
#neuropa #4konserwy #historia #polityka #niemcy #reparacje
@PafnucyMaj: Jakoś Żydom się udało. I to po wielokroć.
Dlaczego z taką lubością a priori podważacie wszystko co może być korzystne dla Polski lub Polaków?
Dlaczego więc jesteście zaskoczeni lub oburzeni, że ludzie uważają was za płatną agenturę? #60groszyzawpis
@PafnucyMaj: I tu jest właśnie pies pogrzebany ;p
Gdyby Polska rządzona była przez normalną partię a stanowiska dyplomatyczne obsadzone były nie przez idiotów i kretynów, ale osoby faktycznie kompetentne... to sprawę reparacji sam byłbym w stanie poprzeć. Gdybym miał pewność, że nowy rząd załatwi to w sposób "odpowiedni" - kanałami dyplomatycznymi, bez gardłowania, bez wymachiwania szabelką, spokojnie, bez nerwów, bez obrażania wszystkich naszych
@Freunde: Brednie. O ile sobie przypominam, to tych "wrogów" nie napadliśmy za to oni napadali na nas, łupili i okupowali. Więc rozsądny człowiek będzie miał ich zawsze na uwadze jako potencjalne zagrożenie.
Reparacje uważasz za wrogość? Wyjaśnij mi więc proszę dlaczego Francja, Anglia czy Niderlandy "za wrogów uznawały" RFN i Niemcy, z którymi były w sojuszu NATO
@MiKeyCo: ale co dokładnie masz na myśli? Izrael jako państwo występował do Niemiec po reparacje? Czy chodzi o indywidualne odszkodowania? Nie słyszałem o tym jak to wyglądało z Żydami, daj jakiegoś linka to poczytam.
ponieważ kłócenie się o sprawy, których nie da się wygrać wcale nie
@PafnucyMaj: To wyłącznie twoje zdanie. Imho pozbawione podstaw przyjęte a priori do założonej tezy.
Przeczytaj "Przemysł Holokaust".
Umowę tę ujawniły niemieckie media.
Więc dlaczego z taką lubością optujesz, że roszczeń nie ma? Podnieca cię działanie na szkodę własnych ziomków?
@Piesmen: To zaklinanie rzeczywistości. Anty-pisowcy zaklinają rzeczywistość nawet bardziej niż sami pisowcy. Bo wg. mnie i chronologii faktów oni nakręcają podziały już od czasu pierwszego rządu PiS.
PO i reszta: polska upada za PiS, za PO kwitła.
PiS: polska upadła za PO, za
ten tekst jest m.in właśnie o tym. Tak niektórzy próbują podważać, ale żeby to móc podważyć trzeba mieć gdzie udowodnić to podważanie. Musi być jakiś sąd, gdzie można to udowodnić. A ten facet dowodzi, że takiego sądu nie
Nikt rozsądny nie powinien zapominać ani o rozwoju gospodarki ani o reparacjach. Manipulacją z twojej strony jest insynuowanie, że reparacje wykluczają rozwój gospodarki.
@PafnucyMaj: Niczego nie trzeba udowadniać. Spora część odszkodowań wojennych jest przyjmowana dobrowolnie przez obie strony.
@Piesmen: Reparacje wojenne, których ani państwo polskie nie otrzymało a obywatele tylko jednorazowo.
To wyłącznie twoje twierdzenie. Błędne jak napisałem wcześniej.