Wpis z mikrobloga

Na facebooku kelnerzy bóludupią, że ktoś nabił rachunek w restauracji na 1409 zł i zostawił 10 zł napiwku. HURR DURR zarobki w gastro takie marne, nie znasz życia, jak nie pracowałaś jako kelnerka!!!!1!!

Nie wiem, może to ja się kieruję jakąś pokrętną logiką, ale czy napiwek to nie powinno być swego rodzaju DODATKOWE wynagrodzenie kelnera za spoko usługę, uzależnione od nastroju klienta, a nie obowiązkowa jałmużna dana pod stołem obok rachunku? Skoro takie złe zarobki mają w tym gastro, to chyba się powinni cieszyć, że ktoś im dał napiwek o równowartości godziny pracy, a nie bóludupić, ze za mało.

#gastronomia #boldupy #kiciochpyta i trochę #rakcontent przynajmniej dla mnie
Pobierz good - Na facebooku kelnerzy bóludupią, że ktoś nabił rachunek w restauracji na 1409 ...
źródło: comment_vgdj6MqVTg9ANpojEay21yshPjAtCybl.jpg
  • 166
Głupia sprawa, ale napiwek dla kelnerów to trochę niepisana zasada. W USA jak się płaci kartą to trzeba wybrać nawet % napiwku.
Do mojego dziadka przyjeżdżala karetka zawsze żeby go zabrać na badania okresowe, nie mógł już sam chodzić, a mieszkał na trzecim piętrze. Zawsze go takich dwóch rosłych typkow brało na takie krzesełko i niosło do karetki, to babcia zawsze jednemu i drugiemu dawała po 5-10zł. Kiedyś jak babcia sama trafiła do szpitala i właśnie ci goście zobaczyli ją na korytarzu to zaraz załatwili jej żeby przyjęto ją od razu na oddział dostała
@good: Dokładnie to jest przegięcie. Przychodzi do nas moda z USA gdzie napiwek to już prawie coś obowiązkowego bo inaczej kelner będzie smutny. Pracodawca powinien zapewnić im konkretną pensję a nie zwalać tego typu rzeczy na gości. Btw, dostawcy pizzy chcą napiwki, taksówkarze tak samo, kelnerzy też - to są jakieś zawody specjalnej troski czy co? xD No i niech ludzie przestaną się oburzać na na lekarzy, oni też chcą "napiwki"
Na 100% się nalatała i obsługa była zajebista przy takim rachunku. Było pewnie ze 4-5 osób to można sobie wyobrazić. Ja przy takim rachunku i przynajmniej dobrej obsłudze czułbym się źle gdybym zostawił mniej niż stówę tipa.


@LuckyLuq: Tak, bo inni ludzie w innych zawodach się nie nalatają, nie namęczą, nie muszą się starać, właściwie to każdy leży #!$%@? do góry, a tylko kelnerzy na tym świecie uczciwie pracują XD Może
Też uważam, że zamiast napiwków powinna być po prostu większa wartość usługi.


@push3k-pro: Tylko, że marże w gastro są bardzo przyzwoite. Natomiast, rozumiem, jakbym jako właściciel biznesu mógł płacić pracownikom godziwie.. ALBO płacić 1/3 czy tam 1/4 tego i powiedzieć, że dorobią na napiwkach.. ;)