@aaa_daa: Jak już chcesz iść na studia, to bo no by się coś nauczyć, a nie żeby je zdać. Papier nie ma żadnego znaczenia, chyba, że chcesz robić na państwowej posadzie za 3k.
Jeśli już masz jakąś wiedzę i masz dużo energii żeby się rozwijać to lepiej szukaj dobrej pracy gdzie możesz się doskonalić, jak przestaniesz zmień ją na inną, ucz się sam po godzinach, rozwijaj własne projekty i po
@PanWitold: Nie wiem w jakich korpo to ma znaczenie, ale to chyba w takich, w których żaden dobry programista nie chciałby i tak pracować. Poza tym jakie to awanse? Senior/Lead/Architect? na tym praktycznie kończy się awans jako techniczny specjalista, i bez problemu możesz aplikować na takie stanowiska w innych firmach, ba, są one nawet najbardizej rozchwytywane.
Nie wiem w jakich korpo tak robią, ale to strzał w stopę.
@elmccd: Tak, bez papierka zatrzymujesz się na "Regular". Co do kwestii czy dobry programista chciałby w nich pracować itd to już inna sprawa ;) Chciałem zauważyć tylko, że taki sytuacja istnieje w dużych i znanych firmach.
@aaa_daa a to i ja się wypowiem. Jestem przechrzta, jeszcze 4 miesiące temu pracowałem na zakładzie produkcyjnym jako technolog. Teraz programuje. Nauka programowania zajęła mi kolo 8-9 miesięcy, w międzyczasie studiowałem/pracowałem.
Pracuję i jest spoko, na szczęście robimy w technologii, która jest przystępna dla takiego nowicjusza jak ja.
@aaa_daa: Potrzebne nie są, ale: 1. Dadzą ci sporo wiedzy teoretycznej, która jest tym cenniejsza im więcej masz doświadczenia. 2. Porobisz kilka ciekawych projektów. 3. Poznasz kilku ogarniętych ludzi od których możesz się czegoś nauczyć. 4. Masz szansę na życie towarzyskie, którego profesjonalni programiści raczej nie mają xD.
@aaa_daa: @Flypho: dodałbym do listy, możliwość pracy z wieloma ciekawymi rzeczami, na które normalnie cie nie stać, a niekoniecznie będziesz używał w pracy, jakieś klastry itd.
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
#programowanie #naukaprogramowania
Jeśli już masz jakąś wiedzę i masz dużo energii żeby się rozwijać to lepiej szukaj dobrej pracy gdzie możesz się doskonalić, jak przestaniesz zmień ją na inną, ucz się sam po godzinach, rozwijaj własne projekty i po
@elmccd: papier ma czasami znaczenie w korpo i wtedy blokujesz sobie drogę awansu bo musisz mieć papierek od jakiegoś levelu
Nie wiem w jakich korpo tak robią, ale to strzał w stopę.
@elmccd: Tak, bez papierka zatrzymujesz się na "Regular". Co do kwestii czy dobry programista chciałby w nich pracować itd to już inna sprawa ;) Chciałem zauważyć tylko, że taki sytuacja istnieje w dużych i znanych firmach.
Pracuję i jest spoko, na szczęście robimy w technologii, która jest przystępna dla takiego nowicjusza jak ja.
Potrzebne nie są, ale:
1. Dadzą ci sporo wiedzy teoretycznej, która jest tym cenniejsza im więcej masz doświadczenia.
2. Porobisz kilka ciekawych projektów.
3. Poznasz kilku ogarniętych ludzi od których możesz się czegoś nauczyć.
4. Masz szansę na życie towarzyskie, którego profesjonalni programiści raczej nie mają xD.
Komentarz usunięty przez autora