Wpis z mikrobloga

#windows #windows10 #siecikomputerowe #sieci #komputery #it #administracja
Przy próbie dostępu do udziału sieciowego na innym komputerze okno z pytaniem o login i hasło użytkownika ciągle wyskakuje na nowo. Chyba nawet za bardzo nie ma znaczenia, czy podam prawidłowe dane, czy wpiszę coś przypadkowego. Jak podam dobre, to na komputerze udostępniającym w MMC w sekcji udziałów widać jedną sesję tego użytkownika, którego dane podałem, ale dostępu do udziału z drugiego komputera nie mam, tylko ciągle na nowo pytanie o dane logowania. Ten zalogowany użytkownik używa chyba udziału IPC$, czy jakoś tak (tak pokazuje MMC). Nie wiem, czy to ważne, ale program, który próbuje się z tym udziałem połączyć, potrzebuje dostępu do Admin$, ale wg jego instrukcji na Win10 powinno to działać out-of-the-box. Tylko na WinXP trzeba było ten dostęp nadawać ręcznie. Kiedyś miałem podobny problem z dostępem do udziału przez zwykły eksplorator plików, ale nie pamiętam, co z tym zrobiłem. Ktoś zna rozwiązanie?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: Jeżeli problem występuje tylko na jednym komputerze, można spróbować usunąć poświadczenia w menadżerze poświadczeń (może gdzieś są stare dane zachowane, jednak usunie się wszystkie loginy i hasła zapisane na tej stacji), możesz sprawdzić, czy nie masz jakiegoś dziwnego skryptu w autostarcie u użytkownika, czy dla wszystkich.
  • Odpowiedz
@Mirkoszczur: @Freakz: To nowe komputery, nic tam nie powinno być zapamiętane. Poza tym próbowałem już się tym bawić, dodając lub usuwając poświadczenia do tego komputera. Różnica jest taka, że jak są zapamiętane prawidłowe, to kiedy w widoku sieci lokalnej kliknę ten komputer albo w pasku wpiszę \NAZWA, otwiera się tak jakby jako pusty folder, a kiedy ich tam nie ma, wyskakuje powiadomienie (ale nie pytanie o login i
  • Odpowiedz
@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: Właściwie to można na komputerze, który udostępnia zasób sprawdzić uprawnienia do folderu i nadać odpowiedniemu użytkownikowi uprawnienia przynajmniej do modyfikacji, zapisu i odczytu, ewentualnie poeksperymentować z uprawnieniami pełnymi/specjalnymi.

P.S ale to już bardziej eksperyment, może google pomoże najlepszy przyjaciel ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz