Mirki, wpadłem na #!$%@? pomysł. Tak #!$%@? ze muszę sie z wami nim podzielić. Póki co to tylko "koncepcja" jednak na sama myśl ze to mogłoby sie udać trzęsę sie z podekscytowania. Otóż nigdy nie chciałem mieszkać ani w mieszkaniu ani w domu. Chciałem mieć coś unikatowego, coś z dusza. I uwaga, natrafiłem na ofertę sprzedaży wieży ciśnień. Daleko od mojego aktualnego miejsca zamieszkania, ale cholera. Warto. Mógłbym i chciałbym dojeżdżać jesli miałbym mieszkać tam! Marzy mi sie zaadoptowanie takiej wieży pod mieszkanie. Będzie dużo przeciwności- stan budynku, ewentualny problem z konserwatorem zabytków czy same trudności z adaptacja. Ale mieszkanie tam?! Spełnienie moich najskrytszych marzeń! Mam wolne środki na zakup, na przebudowanie tez coś sie znajdzie. Czy tylko mi ten pomysł wydaje sie kosmicznie odjechany? #wiezamirka #architektura #budownictwo #budujzwykopem #zabytki
@Max_Sop: musisz wziąc pod uwagę że tak naprawdę ta wieża ma mało metrów użytkowych. nawet jak zrobisz 3 pietra to na każdym bedzie po max 30 metrow i trzeba odliczyć schody. Wyjątkiem jest szczyt który ma koło 40 metrów.
@Max_Sop: @kanapeczka_z_kanapa: z tego co wiem wieża w Pile jest normalnie zamieszkana, właściciel w środku zamontował sobie windę i działa to na zasadzie - poziom = pokój/pomieszczenie
@Max_Sop powodzenia. My mieliśmy plan w naszej miejscowej stworzyć we wnętrzu ściankę wspinaczkową. Takie problemy i trudności z konserwatorem, że niestety odpuściliśmy.
@Max_Sop: świetny pomysł, powodzenia! Myślę o tym samym za każdym razem, jak przejeżdżam obok jakiejś wieży. Marzę też o starym dworcu, albo latarni morskiej :)
@Max_Sop: Zamiast schodów okrągła, hydrauliczna platforma/winda w szklanej obudowie. Zajmie mniej miejsca i estetycznie będzie cud miód. Schody przeciwpożarowe na zewnątrz gdyby prądu zabrakło. Po drugiej stronie belka/dźwig zewnętrzny jak w spichlerzach.
Przy okazji zweryfikuje czy są jakieś dotacje do remontów. Wyczytałem ze były programy z ministerstwa kultury na renowacje zabytków- czy to prywatnych czy państwowych.
@Max_Sop: Jest coś takiego jak: http://ow_chelm.pttk.pl/index/odznaki/od37.htm Więc jak już skończysz, to przyjadę rowerem po pieczątkę, że u Ciebie byłem! Trzymam kciuki! Powodzenia!
@TheArt: sprawa w toku. Od poniedziałku zaczynam urlop żeby przyjrzeć sie tematowi:) okres urlopowy trochę mi psuje terminarz, ale myśle ze w ciągu tego tyg będę w stanie podjąć decyzje czy brnę w to dalej ( ͡°͜ʖ͡°)
p0lka idzie na policję, bo gość śmiał odwołać spotkanie i usunąć parę w dniu spotkania xDDDDD Niech jej ktoś powie, że gdyby to było karane to Tinder byłby w połowie pusty xD
Komentarz usunięty przez autora
http://ow_chelm.pttk.pl/index/odznaki/od37.htm
Więc jak już skończysz, to przyjadę rowerem po pieczątkę, że u Ciebie byłem!
Trzymam kciuki!
Powodzenia!