Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta spod #nieruchomosci

Cały czas się waham, a muszę lada dzień podjąć decyzję - mieszkanie na Białym Prądniku (Pachońskiego) - blok z dużej płyty, 52,5 mkw. Mieszkanie zadbane i wyposażone, do zamieszkania, lecz oczywiście z remontem w niedalekiej perspektywie (~2 lata). Nie jest to mieszkanie remontowane w niedawnym czasie, ale da się przeżyć te 2 lata, bo nie zostało zapuszczone. Są tam trzy pokoje - 20 mkw, 9 mkw, 6 mkw. Do tego jasna kuchnia, osobno toaleta i łazienka. Z dużego pokoju jest wyjście na balkon. Mieszkanie jest własnościowe, a miesięcznie do spółdzielni idzie 370 zł.

Pytanie do ludzi siedzących w temacie: cena, jaką wynegocjowałem to 250 000 zł. Oczywiście dojdą jeszcze podatki i kwestie związane z notariuszem etc. Niemniej podstawowa cena mieszkania oscyluje w okolicach 4760 zł/mkw. Czy to jest faktycznie w miarę dobra okazja i warto to brać?

#mieszkanie #krakow
  • 8
@goferek: @szcz33pan: Tak, tylko tutaj dochodzi jeszcze ten fakt, że właściciel pozostawia w mieszkaniu wszystko (meble, pralkę, piekarnik, lodówkę itd.). Nie jest to oczywiście set najnowszych technologii, ale jest zadbane i dobrze utrzymane.
@moby22: Tylko co z tą wielką prefabrykowaną płytą. Ocieplone to dobrze?
Poczytałeś o jej wadach i akcteptujesz je?
Jak długo chcesz tam mieszkać? Uda się potem sprzedać?
Chyba, że na najem.
Są jakieś oferty sprzedaży w tym lub okolicznych blokach?
@Arv_: Jest dobrze ocieplone, zrobiona jest niedawno nowa elewacja - wygląda OK.

Znam wady płyty, sam mieszkałem w takim budownictwie ponad 6 lat. Nigdzie nie jest idealnie - płyta ma plusy i minusy.

Zamierzam tam mieszkać, choć w początkowym okresie chcę podnająć pokój/pokoje studentom, żeby się zwróciła pożyczka. Jak długo będę tam mieszkał to oczywiście bardzo ciężko określić. To, czy uda się to potem sprzedać - nie mam pojęcia, jestem laikiem
@moby22: Ja szukając dla siebie obejrzałem ze 40 ofert. Zrobiłem krótką listę fajnych a potem wybrałem tę jedną. Nie jest idealna, ale najlepsza z dostępnych.
Skoro ze wszystkich obejrzanych ofert, tę uważasz za najlepszą, widocznie najlepiej spełnia Twoje kryteria. Jeżeli zmienisz zdanie to sprzedasz. Najwyżej ze stratą. Za 10-15 lat Twoje potrzeby i tak się zmienią.