Wpis z mikrobloga

@hirud: By pracodawca mógł zapłacić pracownikowi pensję minimalną netto 1355zł to musi on zapłacić za pracownika 2231zł. Po czym idziesz do sklepu i ponownie płacisz podatek.
  • Odpowiedz
@hirud: Rząd nie istnieje, wiec nie potrzeba na to pieniędzy, a policja może być prywatna.
Tutaj nie chodzi o to, że nie chcę płacić na rząd itd. Jeżeli ktoś przychodzi do ciebie i mówi, że od teraz będziesz od niego kupował ochronę, służbę zdrowia, sądownictwo, drogi itd. to dla mnie jest to agresja. Chcę sam zdecydować, czy będę pomagał ludziom chorym na raka, czy sam zadbam o swoją emeryturę, czy
  • Odpowiedz
@hirud: Utopią jest to, że każdy dostanie po równo, a nie, że każdy dostanie tyle na ile zapracował. Ludzie są coraz bardziej świadomi tego s----------a, czego przykładem są różne inicjatywy wolnościowe.
  • Odpowiedz
@hirud: jeszcze podatki jestem w stanie zrozumiec, ale to w jakiej formie funkcjonuje ZUS to porazka, zwlaszcza w dzisiejszych czasach gdzie sporo rzeczy mozna zautomatyzowac. juz pomijam kwestie skladek zdrowotnych ale spoleczne to jest raczysko. nie dosc ze pracujesz ~40 lat to raz, ze nie dostajesz pieniedzy ktore wplaciles bo one poszly na dziadkow z poprzednich pokolen a dwa ze dostajesz ich mniej niz placiles. nie wspominajac o tym, ze
  • Odpowiedz
@MangoZjem: to nie system jest zły a brak ludzi uczestniczący w nim. Demografia i emigracja dają nam w kość. Musimy płacić na baby boomers bo inaczej co oni mają zrobić? Oni swoje składki też płacili. Nie mamy żadnej alternatywy co do ich losu, zostawienie milionów dziadków bez pieniędzy to nie wyjście ani pomys. Oczywiście musimy dążyć do automatyzacji i mniejszej biurokracji ale to środki doraźne bo nic innego nie możemy
  • Odpowiedz