Wpis z mikrobloga

Czy ktoś jeszcze nie śpi? Zawsze #!$%@? pech musi mnie prześladować. Mam mieszkanie na własność od lat +/- 4 i ostatnimi czasy zaczęły do mnie przychodzić listy. Do jakiegoś faceta. Z firmy Nie Ważne Jakiej. Dwa, trzy, pięć zignorowałam. Poczta, ludzie się mylą, bywa. Każdy może podać nie swój adres przypadkiem. Ale zaczęły przychodzić też polecone. Powiedziałam przemiłej Pani listonoszce, że nikt tutaj taki nie mieszka. I nigdy nie mieszkał. Obiecała sporządzić notatkę. Nic to nie dało - polecone przychodziły nadal. W końcu zorientowałam się temacie i zaskoczenie: Ktoś może, jeżeli ma taką ochotę założyć działalność gospodarczą w dowolnym miejscu. Nawet w Waszym mieszkaniu. Serio. Zadzwoniłam do Urzędu Miasta w Gdyni, że jakiś gość podaje moje mieszkanie jako swoją siedzibę firmy. I zarejestrował ją w moim domu już jakoś w marcu. Można wyszukać w necie te jego firmy na kilku stronach. Różne branże - od tekstyliów do budowlanki. Wszystko na moim adresie! I dowiedziałam, że mało tego. On podał tu miejsce swojego zameldowania. To wiem z mojego Urzędu Miasta. Kazali dzwonić do Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej (czy jakoś tak) w Warszawie. Już myślałam, że będę musiała im udowadniać tam w stolicy, że nie jestem wielbłądem, ale nie. Kazali zgłosić, że mieszkanie moje, napisać maila i tyle. Że niby wykreślą gościa. Jak im nie złoży wyjaśnień. Ale w zeszły piątek już dostałam ponaglenie do zapłaty jakichś mandatów z Opola. Ze Skarbówki. Na ponad 500 zł. Nie ukrywam, że strach mnie obleciał - ludzie kochani.. To jest możliwe, że jakiś gnój założył sobie w moim mieszkaniu fikcyjną działalność i ja teraz będę musiała co? Płacić? Co tu się #!$%@? w ogóle? Co ja mogę jeszcze zrobić, żeby mi komornik zaraz sprzętów w mieszkaniu nie zajął z powodu jakiegoś oszusta? Czy prawo mnie chroni w ogóle? #prawo #poradyprawne ##!$%@? ?
  • 130
@Sakad: oczywiście, ja założyłem miliony działalności na różne adresy i właściciele wszystkich mieszkań czy domów spłacili moje długi. Polecam ten styl życia
@Sakad: aaaa i nie olewaj jak inni piszą bo nachodzenie przez widykatorów i komorników potrafi wyprowadzić z równowagi a możesz jeszcze w dzub dostać jak oszukani zjawią się w Twoim mieszkaniu. Jeśli dobrze zrozumiałem to gość ma meldunek??? Idź z aktem notarialnym do urzędu i natychmiast wymelduj + to co pisałem we wczrśniejszym wpisie i broń boże żadnych poleconych nie odbieraj
@kingkris: Nie ma meldunku, bo mieć nie może. Ale w Urzędzie zgłosił działalność i uwaga - podał mój adres też jako miejsce swojego zameldowania. Nie wiem jaką ma to moc prawną, pewnie żadną, ale tak podał :/
@Karoleer: Nie ma meldunku, bo ja gościa na oczy nigdy nie widziałam. Nie może mieć meldunku w moim domu. Ale sympatyczna Pani z Urzędu w moim mieście poinformowała mnie, że on nie dość, że zgłosił działalność w moim mieszkaniu - to też podał mój adres jako miejsce swojego zameldowania.
@Karoleer: Jezu, już teraz Ci nie powiem. Pani z Urzędu powiedziała, że on ma na moim adresie działalność zarejestrowaną i miejsce zamieszkania też to samo podał. Nie chce skłamać teraz - że zameldowania czy zamieszkania, pewnie to drugie. Bo ja i syn jesteśmy tu zameldowani od lat. I tyle. Mieszkanie nigdy nie było nawet wynajmowane.
@Karoleer: #!$%@? sam w tym roku zakładałem drugą DG i musiałem przynieść umowe najmu lokalu i dodatkowo przyszła kontrol z US sprawdzić czy faktycznie taka działalność jest pod tym adresem. Zresztą załóż geniuszu DG bez dowodu osobistego i powiedz urzędnikowi że jesteś zameldowany gdzieś indziej niż masz w dowodzie na bank uwierzy Ci na słowo. Tu masz pierwszy lepszy link odnośnie adersu prowadzenia DG
http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/741183,Konieczny-tytul-prawny-do-adresu-podawanego-w-CEIDG.html