Wpis z mikrobloga

Pytanie głównie do niskich Mirabelek albo do Mirków z niskimi partnerkami jeżdżącymi na moto ;).

Powoli rozglądam się za motocyklem dla siebie, a że jestem niska (163 cm #krasnal ) i raczej do grubasów nie należę, to szukam czegoś w miarę lekkiego i z nisko położonym siedziskiem. Ewentualnie z łatwą możliwością obniżenia moto (w sumie to nie wiem czy każdy można na zawieszeniu obniżyć).

Jakie moto polecacie dla takich krasnali?

Na nauce jazdy jeździłam (jeżdżę :D, bo jeszcze nie zdałam egzaminu :P) na starej i nowej Yamaszce XJ6, ta starsza, mimo obniżonego siedziska, wciąż była dla mnie za duża, no i cholernie ciężka :/ (z 230 kg), nie sięgałam pełną stopą do podłoża, więc nie czułam się na niej pewnie. Nowsza jest dodatkowo obniżona na zawieszeniu i lżejsza (z 200 kg?), czuję się na niej zdecydowanie pewniej.

Robiłam wstępne rozeznanie i w oko wpadły mi Honda CB500F, Honda CBR500R i Kawasaki ER6. Jakie są wasze propozycje?

#motocykle #motomirko #motomirki #moto #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 44
@uosiu: Co zrobić, żeby mój niebieski też mi kupił moto? :D Na ten moment CB500F jest na mojej top liście ;).

@KapitanKopytko: Toż to już diabły mocy ;).

@canto: Na ten moment podobają mi się te co wymieniłam: Yamaha XJ6, Honda CB500 CBR500 i Kawasaki ER6.

@trapped: Koleżanka 2 cm wyższa ma teo Duka 390 i go polecała, mówiła że na Gladusie się fajnie jeździło ;).

@przepiorka:
@takapani: przysiadaj się. Koleżanka ma jakieś 160 cm wzrostu i na mojej FZS600 się czuła pewnie, a na cb750 już nie, bo to kwestia szerokości siedzenia i baku, a niekoniecznie wysokości kanapy.

Mam niskie koleżanki, które zwykle wybierają coś jak cb500, cbf600, gs500, kawa z750, gladius - to pamiętam.

W razie czego poszukaj grup motocyklistek na fb i zawsze coś Ci dziewczyny doradzą.

A skąd jesteś w ogóle?
@takapani Jak kogoś stać to uważam że warto - przynajmniej ma się pewność co do stanu. Sam szukałem używki ale po obejrzeniu paru ulepów to wziąłem nowy i nie żałuję.
@takapani: z nowych to przymierz się koniecznie do CB500F, SV650, MT07, Ducati Scrambler (chociaż tutaj nie wiem jak cenowo do reszty podchodzi). Może CB650F chociaż wydaje mi się, że jest trochę wyższa niż reszta. Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to dam znać. ;)
@takapani:

duke ma dość wysokie siedzenie - 800cm.

@trapped: ciekawe jak te 8m radzi sobie ze stabilnością przy zakrętach ( ͡º ͜ʖ͡º)

ale fakt, duke 390 przed liftingiem jest wysoki, po liftingu - jeszcze wyższy - jedne z gorszych opcji które można było doradzić w Twojej sytuacji