Aktywne Wpisy
Patrzę sobie na street view na lepszy świat widzę coś takiego i myślę: ale patologia, no tak nie ma ogrodzeń więc patus wymalował karne kutasy. Ależ ja jestem skrzywiony przez patologię tego kraju. Oni tam serio żadnych ogrodzeń nie potrzebują... lepszy świat, lepsi ludzie....
#polska #patologiazewsi #emigracja #emigrujzwykopem #usa #humorobrazkowy
#heheszki
#polska #patologiazewsi #emigracja #emigrujzwykopem #usa #humorobrazkowy
#heheszki
źródło: Zrzut ekranu 2026-07-29 091025
Pobierz
breakdown1 +114

Mam problem z określeniem kierunku relacji, zaćmiło mnie.
Mam trzy tabele, dajmy na to A, B i AB.
Tabela A przechowuje informacje np. o fizycznej jednostce (np. dział organizacji zawodów, dział planowania trasy etc.), a tabela B informacje o jakimś zasobie, artefakcie czy czymś takim (np. plan trasy, uczestnicy zawodów). Obie tabele mają pole id, które jest kluczem głównym.
No i dochodzimy do sedna. Tabela AB przechowuje informacje o tym, kto jest właścicielem, autorem itd. danego zasobu/artefaktu, przechowując przy tym dwa klucze obce: A.id oraz B.id.
Teraz właściwe pytanie: skoro jedna jednostka może wyprodukować wiele artefaktów, to w którą stronę dać relację jeden do wielu?
Z klucza głównego (*) do obcego (1), czy odwrotnie, przy kluczu głównym (1) a przy obcym (*)?
Myli mi się to, ale za którymś razem pewnie wejdzie do głowy :(
@Rubajticos: no to nie takie łatwe, bo teraz błąd zrobić to potem ciężko to się będzie mieliło :D
@Arveit: to w tej tabeli masz informację kto jest właścicielem/autorem, czy kto ma dostęp?
@kao3991: nie chodzi o nazwę zależności. Jedna jednostka może wytworzyć/posiadać/mieć dostęp/polubić/wziąć udział w wielu zasobach, a jeden zasób może być tworzony/posiadany itp. przez wiele jednostek.
źródło: comment_Zej4naPkWhm3S4P1aI2FMub5EKnbp2mE.jpg
PobierzW takim przypadku przestawiasz relację wiele do wielu między kolarzami a wyścigami - więc przy jednym i drugim musisz dać "wiele" - *, () czy jak to się tam określa. Rekord w tabeli łączącej wskazuje na dokładnie jednego kolarza i dokładnie jeden wyścig, więc tam dajesz (1).
Czyli z tą łączącą mam źle i muszę to odwrócić...
Kurde, zaskoczyło w końcu, dzięki wielkie, tego mi w mózgu brakowało. Jednak wiedza nabyta bez praktyki szybko rdzewieje :(
Ale z punktu widzenia logiki biznesowej tej tabeli nie ma, a jest kolarz który ma bierze udział w wielu wyścigach i wyścig w których bierze udział wielu kolarzy - czyli
Tylko w końcu kierunek relacji na screenie mam dobry, czy zły? Bo teraz już się pogubiłem znowu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ale i tak dzięki wielkie, bo trochę sobie poprzypominałem też wiedzy innej przy okazji.
Jakby co to pogooglowałem głębiej i znalazłem to: https://www.tonymarston.net/php-mysql/many-to-many.html
Pierwsze trzy obrazki oddają to, co chciałem osiągnąć i widać też kierunek relacji w pomocniczej tabeli. Wklejam bo pisaliście że też nie wiecie jaki kierunek ma być D:
źródło: comment_uvkEG2EVISRn7HZ4gQjaSP9P2gTlhji0.jpg
Pobierz