Wpis z mikrobloga

@VVelur: W to nie wątpię, informatyk pracę znajdzie zawsze. Ale chodzi mi o całokształt kształcenia na takich samych specjalizacjach i pod tym kątem bym rozpatrywał te uczelnie. @Strusprawa1: mozę zapytaj na spotted kogoś, kto obskoczył te dwie uczelnie.
  • Odpowiedz
@NoiCoTera: informatyka na polibudzie jest uczona z bardziej "fizycznej"/elektronicznej strony w porównaniu do umcsu. Jeżeli chcesz coś związanego z mechatroniką to na uniwerku raczej się tego nie nauczysz* xD

*pytanie czy w ogóle czegoś się nauczysz na takim UMCSie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@DSM51: @Strusprawa1: na UMCS głównie programowanie, jak ktoś chce to i sieci można się nauczyć. Ale generalnie cisną bardzo programowanie (od zera, C, C++, Java), z takich bardziej "przydatnych" w zawodzie rzeczy no to myślę, że tylko zajawkę możesz złapać :P Ale absolutnie nie oczekuj, że na jakiejkolwiek uczelni nauczysz się czegoś co przyda się w pracy a nie nauczyłbyś się tego sam. Dodatkowo myślenie, że pracodawcy patrzą
  • Odpowiedz
@VVelur: Pracę można znaleźć nawet bez wykształcenia. xD
@NoiCoTera: Postaram się.
Ogólnie z jednej strony chciałbym mieć wiedzę taką jak na mechatronice, choć moim priorytetem jest obiektowy C++, grafika, ewentualnie inne języki programowania (Java, Ruby). Poszedłem do biblioteki wypożyczyć ksiązki z podstaw elektrotechniki i podstaw konstrukcji maszyn co w trawie piszczy, aby wiedzieć na czym polega Mechatronika, aby było nie za późno.
@greenik: Jak tak to
  • Odpowiedz
Pracę można znaleźć nawet bez wykształcenia. xD

@Strusprawa1: No ja wiem, mi uczelnia nie pomogła w znalezieniu pracy w żaden sposób bo i tak wszystkiego nauczyłem się sam. Dlatego pisałem, że to nie ma znaczenia na samym początku.
  • Odpowiedz
@VVelur jestem na kierunku informatycznym i drugi raz w życiu bym nie poszedł. XD A dopiero pierwszy rok. Matka się spina że hurr durr, zdaj wszystko! A ja sam uczę się w domu programować, chodzę tam tylko zaliczać co i tak średnio mi się chce xD
  • Odpowiedz
@Strusprawa1: Geoinformatyka to pomyłka, jeżeli planujesz być programistą. Informatyka na UMCS to duże ciśnienie na bycie programistą - wystarczy tam skończyć licencjat i spokojnie pracę znajdziesz. Jeżeli chcesz coś bardziej w stronę mechatroniki, elektrotechniki to tylko polibuda.
  • Odpowiedz
@Strusprawa1: Może trochę przesadziłem z tą pomyłką - jak ktoś planuje pracować przy GISach to pewnie jest to przydatny kierunek. Uczę na informatyce i tak jak pisałem po licencjacie z Informatyki ci ambitniejsi idą spokojnie do roboty. Gdy ktoś po geoinformatyce ląduje na drugim stopniu na informatyce to musi pewne rzeczy nadrobić.
Od zeszłego roku weszły na II stopniu zajęcia wyrównawcze z programowania bo między studentami czystej infy na UMCS
  • Odpowiedz