Wpis z mikrobloga

• 2
Mireczki z #pracazagranica #cad #inzynieria #projektowanie powiedzcie mi jak wygląda sytuacja z robota za granica w pracach typu CAD czy jakieś wytwarzanie. #niemcy #belgia #holandia #dania #skandynawia. Tylko angielski - dobry plus techniczny, niemiecki typu "wie heißt du". Wyjezdzalem na jakies praktyki i wiem, ze szybko sie aklimatyzuje. Doswiadczenie jakies niecale 2lata w projektowaniu #inventor #fusion360 itp. plus liznalem troche #druk3d w wyzszych technologiach. Na jakie zarobki można liczyć? Jak z traktowaniem obcokrajowców z " gorszej" części Europy? Jak z reguły wypadamy na tle lokalsów (generalizujac). Latwo natrafic na Januszexy jak u nas? Myślę tez aby aplikowac na staże i powoli się wdrażać w struktury firmy. Duzo mniej się wtedy zarabia?
Z gory dzięki za jakieś podpowiedzi od bardziej doswiadczonych.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vincenzo: myślałem też o jakiejś gównorobocie na start (max kilka mies.) + kurs językowy, aby się utrzymać i przy okazji szlifować język. Będąc na miejscu powinno szybko pójść.
  • Odpowiedz
@mmws: wciąż mam wiele obaw, ale to normalne. Nie chce hujowo trafić. Ale z drugiej strony, to pewnie stratny nie wyjdę. A co spróbuję, to moje.
  • Odpowiedz
@Lemink: kumpel pojechał do Niemiec, jeśli chodzi o projektowanie w CADzie (a w tym przypadku konkretnie instalacje sanitarne) nie ma szans ruszyć bez języka.
  • Odpowiedz