Aktywne Wpisy

mieszkamzmamusia +54
#przegryw za kilka dni to już prawie będzie dwa lata jak jeżdżę w pyszne. Robota niezbyt poważna, bardziej dorywcza, bo jedzie jakiś pomarańczowy ludek rowerkiem czy to śnieg czy to deszcz i nierzadko rowerkiem po chodniku nielegalnie, więc sami wiecie. Mimo tego nie mam kompletnie żadnej motywacji żeby zmienić te prace, bo i tak zbytnio nie mam na co wydawać, a do tego uzbierało się jakaś tam poduszkę finansową, więc nie ma

Poczytałem sobie chwilę o JS z nudów i zastanawia mnie - jak wy sobie radzicie z tym brakiem typowania? Dla mnie to jest nawet nieczytelne jak nie ma nigdzie kontroli typów, np. w argumentach funkcji ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Kotel_: No jak to po co? Żeby wiedzieć co jest czym jeszcze na etapie tworzenia kodu i żeby mieć przez to kontrolę nad tym co jest gdzie przekazywane ( ͡º ͜ʖ͡º) Żeby nie było potem jaj, że funkcja która coś liczy dostaje nagle
Masz tam enumy, interfejsy i inne bajery.
https://www.typescriptlang.org/docs/home.html
@Khaine: ten język powstał w czasach kiedy jego jedynym zadaniem były krótkie gównoskrypciki dodające odrobinę dynamiczności stronom. Nie potrzebował typów. Czas minął, strony urosły do rangi wielkich aplikacji, a typów nie będzie. Była próba ich dodania (standard EcmaScript 4, od niego wywodzi się zresztą ActionScript), ale ludzie, którzy mają w kwestii JS do
ja słyszałem, że jak masz testy to nie potrzebujesz typów :)
Z drugiej strony jak masz typy i pure functional language to możesz sobie radzić bez testów (jesteś w stanie udowodnić poprawności funkcji)
Ale to takie tam rozkminy znudzonych naukowców :p