Wpis z mikrobloga

@yourvictim: Po jakichś pięciu podróżach w jedynce gdzie trafiałem na sebiksów wracających z budowy co postanowili, że sobie pojadą na bogatości (bo co za różnica w sumie czy się zapłaci 60 czy 100 zł) i chlali wódę w przedziale, to trochę rozumiem, dlaczego te składy są tak złożone:D
@resuf: np. tak. W regionalnych połączeniach czasem zdarzy się zdezelowany trup, ale w intercity czy tlk zwykle nowe/zmodernizowane wagony.

@3mielu: no w TLK to można totalne truchła spotkać :( A wrzucone przez Ciebie zdjęcie wygląda jak całkiem wygodny przedział dla 4 przeciętnych Amerykanów :)
Ten słodki smrodek przepierdzianych na wylot foteli, te sczerniałe od brudu podłokietniki, te wyślizgane od tłustych włosów zagłówki. Ten kurz, okruchy, kudły, smarkle w szczelinach miedzy siedzeniami. I te sztywne od brudu zasłonki, takie cuchnące słono kwaśno. Jak ktoś nagle otworzył okno to potrafiły niespodzianie smagnąć w twarz tym syfem, jak łapsko jakiegoś utopca.
@3mielu: przedział na 4 osoby? To już by klasa biznes była ;) Teraz 4os. przedziały są tylko w Pendolino, dla każdego! Jeden warunek - trzeba mieć dzieciaka młodszego niż 6 lat ;) Ale i tak moim zdaniem wygodniejsze były te najstarsze wagony 1 klasy - nawet w tych pendolinowych 4os. nie ma możliwości żeby się wygodnie przespać...
@avvar: wszystkie wagony z tą tapicerką to już dawno są pocięte. Z 2 widziałem wczoraj z brakiem ważnej rewizji od 5 lat odstawione na Prokocimiu. Reszta ma nową PKP-owską tapicerkę.
@bisu to jak to jest możliwe, że 3 miesiące temu taki jechał na linii Poznań - Gdańsk? Z właśnie taką stara, brązowa i drapiaca tapicerka?
EN57 i niezmodernizowane 111A to klasyki :D
Smurd z kibla, niedomykające się okno, brak możliwości regulacji ogrzewania (sauna albo zamrażarka), oczywiście piszcząca świetlówka, kurz + jego charakterystyczny zapach, na oknach nalot po miedzianych nakładkach pantografowych, nie spokojny bieg przy większej prędkości.

Jeździło się "Hetmanem" z Zamościa do Wrocławia :D
Jak byłem mały i musiałem skorzystać z WC to bałem się że wpadnę do dziury do której wypadały fekalia na tory :D
@Yolocaust: Faktycznie, teraz widzę że jest rąbek trzeciego fotela :)
No to taka 2. klasa jest OK :)
Choć bardzo przyjemnie w sumie się też jedzie różnymi Pesami w IC... i nie drżysz czy nie podstawią jakiegoś przegniłego truchła ;)