@Cinoski: gdzie masz różnice kilkudziesięciu klatek później 60fpsow? Podalbys źródła?
Ps. Sądząc po sprzedaży ryzena(nie mówię o polsce) Intel już się może czuć zagrożony XD wiec nie zaklinaj rzeczywistości że potrzeba do tego drugiej generacji ale to tak btw
@Wirtuoz: Chodzi mi tylko o te 2 karty, ale nikt nie testował Ryzena z nimi. Przypuszczam że może to występować w słabszych skoro różnice pojawiają się przy najmocniejszej.
@Wirtuoz, Intel po prostu jest lepszy do gier, nie wiem po co naginać rzeczywistość. Spójrz w benchmarki np. GTA V. Ryzen jest bardzo dobry do budżetowych buildow, ale jak mamy więcej kasy do lepiej wziąć Intela.
Widzę standardowo wykopowe teorie niepoparte żadnymi dowodami ani linkami. Tak więc może jako pierwszy wrzucę chociaż jednego linka żeby każdy mógł sam ocenić czarno na białym co jest lepsze. Zaznaczam, że mówimy o komputerze do gier czyli dla większości osób tutaj. Oczywiste jest, że Ryzen radzi sobie lepiej w testach syntetycznych i benchmarkach.
@mrslug: Podstawowy zestaw z Ryzenem wychodzi drożej niż 7600, 30 zł różnicy procka i 50 różnicy w płycie, ale najtańsza płyta AM4 jest lepiej wyposażona.
@Wirtuoz: Ryzen R5 1600X jest nadal mniej wydajny w grach niż i5 7600K. Nie jest to jakaś duża różnica, ale jednak jest, plus jest on droższy niż Intel. Dodatkowo znacznie słabiej się podkręca. AMD maksymalnie idzie do ~3.9GHz, a i5 do ponad 4.5-4.7GHz i to bez super-ultra chłodzenia.
Plus jest parę kruczków, typu, że trzeba do niego bardzo rozważnie dobierać pamięci, najlepiej 3200MHz, bo z nimi najlepiej pracuje. Jest to
@darth_tazar: Praaaaaaawie... 1. R5 1600 to ten sam proc co R5 1600X (+10% do szansy krytycznego trafienia 4,0Ghz) 80zł tańszy od Intela. 2. Z tym brakiem super chłodzenia przy 4,7Ghz to hehehehehe ciekawie było ostatnio (✌゚∀゚)☞ 3. Jeszcze pewnie tydzień do AGESy, więc z ramami przyznam rację. (choć info ma prawie miesiąc a BIOSy wychodzą często) 4. No nie wiem czy jajka są zbędne. Jak w grze
1) Wiem, ale jak "middle-top" bez wchodzenia w R7/i7 to raczej X :)
5) No dołożyć ponad 2k już nie miałem z czego :D Dla mnie jak gra nigdy-przenigdy nie spada poniżej 60-80 FPS na ultra to jest konsolą ;) A 144FPS będą w tych słabszych grach.
Kupiłem intela po reckach R5. Za dużo niepewności z różnymi duperelami i szczerze mówiąc trochę się
@Wirtuoz: Przykro mi, ale właśnie pokazałeś swoją niewiedzę i ignorancję. Jedyne co zostało "stwierdzone" w podanym linku to to, że podana przeze mnie strona bardziej poleca intela. W swoich rekomendacjach, co jest dla mnie kompletnie zrozumiałe jeśli Intel zapłacił za reklamę i promocję.
Ja odnosiłem się do (podkreślmy tą część) faktów i wykresów czyli konkretnych danych, a nie odczuć i opinii ludzi, co Ty tak chętnie uczyniłeś. Na wykresach
Mirka ale jaja xd Myślałem że tak się nie zdarza. Zapytałem szwagierkę jak jej PPK wygląda pod koniec roku. A ona mówi że gdzie to sprawdzić. Mówię zaloguj się na moje PPK. I co się okazuje: nie odnaleziono rachunku.
Ps. Sądząc po sprzedaży ryzena(nie mówię o polsce) Intel już się może czuć zagrożony XD wiec nie zaklinaj rzeczywistości że potrzeba do tego drugiej generacji ale to tak btw
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-vs-intel-kaby-lake-gaming,4977-3.html
Dla osób które nie znają angielskiego wystarczy rzut okiem na wykresy. Na kolejnych stronach jest więcej gier. Co od razu
@seam: Kolejny który przeczytał premierową reckę i mówi "fajrant"! Poświęć 10 minut i porównaj swój link z tym: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-5-1500x-cpu,5025-4.html. No i R5 1600 w morele stoi za 1029zł. Na allegro 999zł. Jako, że reszta twojego wywodu się w większości
Po 1.
Plus jest parę kruczków, typu, że trzeba do niego bardzo rozważnie dobierać pamięci, najlepiej 3200MHz, bo z nimi najlepiej pracuje. Jest to
1. R5 1600 to ten sam proc co R5 1600X (+10% do szansy krytycznego trafienia 4,0Ghz) 80zł tańszy od Intela.
2. Z tym brakiem super chłodzenia przy 4,7Ghz to hehehehehe ciekawie było ostatnio (✌ ゚ ∀ ゚)☞
3. Jeszcze pewnie tydzień do AGESy, więc z ramami przyznam rację. (choć info ma prawie miesiąc a BIOSy wychodzą często)
4. No nie wiem czy jajka są zbędne. Jak w grze
1) Wiem, ale jak "middle-top" bez wchodzenia w R7/i7 to raczej X :)
5) No dołożyć ponad 2k już nie miałem z czego :D Dla mnie jak gra nigdy-przenigdy nie spada poniżej 60-80 FPS na ultra to jest konsolą ;) A 144FPS będą w tych słabszych grach.
Kupiłem intela po reckach R5. Za dużo niepewności z różnymi duperelami i szczerze mówiąc trochę się
Ja odnosiłem się do (podkreślmy tą część) faktów i wykresów czyli konkretnych danych, a nie odczuć i opinii ludzi, co Ty tak chętnie uczyniłeś. Na wykresach