Wpis z mikrobloga

#motocykle #wroclaw

Pojawił się pomysł, aby motocykliści (wzorem innych miast) mogli, we Wrocławiu, poruszać się buspasami. Elżbieta Urbanek, dyrektorka Departamentu Infrastruktury i Gospodarki Urzędu Miejskiego we Wrocławiu twierdzi jednak, że:

"Próba wprowadzenia motocyklistów (we Wrocławiu zarejestrowanych jest ponad 20000 pojazdów) na buspasy nie jest spójna z założeniami Wrocławskiej Polityki Mobilności. Skierowana byłaby do wąskiego środowiska przemieszczającego się indywidualnie i dając im przywileje niezgodne z założeniami i zasadami obowiązującymi w naszym mieście"

Nie bardzo wiem, w jaki sposób możliwość poruszania się buspasami przez taksówki, nie jest skierowana do wąskiego środowiska ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W komentarzach klasyczny rak "a czemu majom mieć lepiej, niech stojom jak wszyscy!!" także wszystko po staremu.

więcej: link
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pantokrator: To jak Ci niewygodnie jeździć motocyklem w słoneczny dzień, to na ch... nim jeździsz? Przesiądź się do autobusu i korzystaj z bus pasów.

Jeździłem buspasem, jeżdżę buspasem i będę jeździł, bo nie będę stał w korku, kiedy mogę, nikomu nie wadząc, całość minąć i się przy tym nie usmażyć latem.

Chora argumentacja, bo tak samo mogą powiedzieć kierowcy samochodów.
  • Odpowiedz
@jeerrry nie bystrzaku, na motocyklu mi bardzo wygodnie jeździć. Szkoda, że dyskutujesz z własnymi fantazjami, a nie z tym, co napisałem. Może warto główkę zbadać?

Do tego czytać ze zrozumieniem nie umiesz, bo ci wyraźnie napisałem, czym się różni sytuacja w samochodzie. Dodam jeszcze, że nawet jak nie masz klimy - to nie siedzisz w kasku, czarnej kurtce, wysokich butach i długich spodniach wystawiony bezpośrednio na słońce, do tego z grzejącym
  • Odpowiedz
@Mu_H: Nie wiem jak Wy, ale mi to nie jakoś szczególnie do szczęścia nie jest potrzebne. Czasami jeżdżę moto po Warszawie, zazwyczaj korzystając z "pasa dla motocyklistów" między samochodami ( ͡° ͜ʖ ͡°) rzadko miałem tak żeby trzeba było stać w korku bo nic się nie dało zrobić
  • Odpowiedz
@Crock92: numer polega na tym, że we Wrocławiu buspas, którym sam jeżdżę, jest akurat w takim miejscu, gdzie korka inaczej nie ominiesz, bo dla samochodów jest jeden pas i to niespecjalnie szeroki, więc nie masz żadnych szans się wcisnąć - chyba, że na hulajnodze.Takich miejsc jest kilka. Większość korków omijam sobie pomiędzy samochodami, ale tego korka się tak objechać nie da. Naprawdę, bo jestem ogólnie fanem w miarę przepisowej jazdy.
  • Odpowiedz
w jaki sposób możliwość poruszania się buspasami przez taksówki, nie jest skierowana do wąskiego środowiska ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Mu_H: z taksówkami chodzi o co innego, taksówka co prawda jeździ zazwyczaj z jednym pasażerem ale ma też zaletę (z perspektywy miasta w szerokim rozumieniu, nie urzędu miasta) - nie zajmuje miejsc parkingowych - i dlatego taksówki w wielu miastach świata mogą jeździć buspasami

DW @PMV_Norway
  • Odpowiedz