Wpis z mikrobloga

@VanityFair: różnie bywa. Możesz mieć na przykład eleganckie miejsce w sześciomiejscowym przedziale pierwszej klasy i z góry się cieszyć na podróż odbytą w komfortowych warunkach, w towarzystwie pasażerów wyższego sortu, a na miejscu okaże się, że pozostałe pięć miejsc zostanie zajętych przez kolejową brygadę naprawczą, która wprost z roboty, w roboczych ciuszkach przesyconych robotniczą atmosferą wraca sobie do domu zgodnie z przysługującymi im uprawnieniami, racząc się po drodze piwkiem i kanapkami
@VanityFair: kupując bilet w 2 klasie decydujesz się na niższy komfort świadomie. Na studiach sporo jeździłem najtańszym transportem i nie marudziłem choć było gorąco ciasno i śmierdziało.
Kiedy mój komfort zaczął być cennienszy niż dopłata to biletu wyższej klasy zacząłem zmieniać miejsca.
Jeśli nie masz kasy na bilet w 1 klasie to nie marudź i jedź tym na co Cię stać.
Nie gadaj głupot, że trzeba wywrzeć presję na monopoliście żeby
@VanityFair: Zawsze sa wagony bezprzedziałowe :D polecam

@kocimietka0: powodzenia. Już parę razy się naciąłem - upał, zepsuta klima, gówniane okienka uchylne o wysokości 5cm. Na postojach kto żyw - uciekał na peron...
@VanityFair: te przedziały są idealne jak jedziesz z 7 znajomymi. piwkujecie sobie nikomu nie przeszkadzając. Pociągi bezprzedziałowe to mega gówno, bahory słychać na cały wagon
@yourvictim: Propos palca w dupie, przypomniał mi się suchar:

Jak najprościej wytłumaczyć teorię względności?
Jak wsadzę Ci palec w dupę, to ty masz palec w dupie i ja mam palec w dupie, ale to nie jest to samo.
@enron: Ta, a latem w przedziałowym znajdzie się pajac co stwierdzi, ze mu okna przeszkadzają i pozamyka wszystkie XD

@kocimietka0: pajaca można przegłosować/spacyfikować, można wyjść na korytarz... w bezprzedziałowej saunie jesteś w sytuacji absolutnie beznadziejnej.
@aldrig: Te loty są straszne. Jeszcze w samolocie z układem 2-4-2 idzie wytrzymać o tyle te z układem 3-4-3 są tak dopakowane, że w economy to anorektycy mają ciasno - szczególnie samoloty KLM. Luftwafe i AirFrance w economy ma kilka centymetrów więcej miejsca.
sprawdź wcześniej w necie zestawienia pociągów. Możesz wybrać sobie pociąg/wagon ze zdeklasowaną jedynką i będziesz jechać światowo :)

@wonsz_smieszek: ostatnio kupiłem bilet w wagonie bez przedziałów, pociąg przyjechał ale były tylko z przedziałami xD
@Izaro: czasem się zdarza, wystarczy że coś się stanie temu pociągu w wagon albo pójdzie do naprawy czy czyszczenia. Niemniej w większości przypadków mi się zgadzało i polecam ten styl życia. A jeszcze bardziej polecam własne auto :)
@yourvictim: jachałem ostatnio InterCity - cena dwa razy tyle co PKP, albo nawet więcej, ale warto dopłacić. To tak, jak Skoda Felicia i Skoda Fabia trzeciej generacji - różnica nieporównywalna.
@Leniek: może się nie znam na rozróżnieniu, ale chodzi mi o porównanie IntercCity gdzie jest wagon bezprzedziałowy i jedzie on 5 godzin i taki zwykły pociąg z 8-osobowymi przedziałami jadący tą samą trasę prawie 9 godzin.
@Zileonka: co masz na mysli zwykły? TLK, IR? bo rozumiem że nie EIC ani EIP, trasa ~9h to zapewne TLK. I każdy z tych pociągów jest pociągiem PKP - musisz być dokładniejszy bo to co napisałes wcześniej to jak powiedzieć

Masło jest lepsze od tłuszczu
Czy może być coś gorszego od ośmioosobowych przedziałów?

@VanityFair: 10 osobowy przedział? z nieotwieranym oknem, w upale, pełen spoconych Januszy i Grażyn z bachorami i psem którzy jedzą kanapki z jajkiem na twardo i kiełbasą popijając tanim piwem z biedronki?