Wpis z mikrobloga

Mirki z #automatyka, niedawno skończyłem studia i pracuje w zakładzie przemysłowym w dziale UR. Tak się zastanawiam gdzie kierować swoją drogę zawodową. Tutaj mam styczność z automatyką przemysłową i będę szkolony też w tym kierunku (PLC). Tak się zastanawiam w którą stronę iść, żeby mieć z tego dużo kasy. Przy czym da się stosunkowo nie najtrudniej wyciągnąć stosunkowo dobre pieniądze? Zmieniać kierunek swoich zainteresowań na co innego, czy iść dalej w automatykę przemysłową? Może wiecie jak jest z projektowaniem CAD lub polecicie coś innego?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Uciekaj z utrzymania ruchu. Posiedz tam z rok żeby zobaczyć jak to wygląda ale już teraz rozglądam się, za czymś innym.
Jeśli chodzi o kierunki to zależy czy lubisz dużo jeździć czy siedzieć raczej na miejscu. Ja polecam, A interesować się robotami przemyslowymi. :)
  • Odpowiedz
  • 0
@holpaw a no właśnie miałem napisać że 2 warunki co do nowej pracy to: stacjonarność i 1 zmiana :) Na razie siedzę tu, bo płacą całkiem nieźle dla świeżych absolwentów. Roboty przemysłowe, czyli pewnie jakieś linie produkcyjne pojazdów itp? Programujesz czy konstruujesz?
  • Odpowiedz
  • 0
@adam5051 teraz płacą ale ur to na dłuższą metę nuda. Ale może jak praca na miejscu jest dla Ciebie ważna to dobre rozwiązanie. Praca jako typowy automatyk wiąże się raczej z wyjazdami. Możesz poszukać w firmach produkujących sprzęt w działach wsparcia technicznego albo r&d. Też ciekawe i na miejscu.
A z ciekawości to jaka branża?
Ja programuje roboty i konstruuje (inventor) prosty osprzęt do robotów.
  • Odpowiedz
jak na pierwszą pracę w moim słabym gospodarczo rejonie Polski, to powinienem być zadowolony :P

@adam5051: to dlaczego narzekasz na pracę?

EDIT: pytam się, bo spotkałem się nie raz z osobami pracującymi po studiach jako automatyk, co dobrze sobie radzili, a zarabiali 1 700 zł
  • Odpowiedz
  • 0
@holpaw spożywcza, ale nie śmierdzi mięsem :D

Zgaduje że mieszkasz gdzieś na Śląsku. U mnie niestety ciężko z takimi rzeczami :P Czuje ze chyba i tak żeby żyć na jakimś dobrym poziomie to właśnie tam gdzieś skończę :P
  • Odpowiedz