Wpis z mikrobloga

Niedawno zacząłem programować w laravel i trafiłem na stronki z benchmarkami porównującymi go do innych frameworków ( także tych w innych językach jak choćby node.js ). Wypada na prawdę cieniutko. I tu pytanie - skoro jest to takie wolne to czemu jest tak popularne? I drugie pytanie - czy te benchmarki oddają rzeczywistość?

#laravel #programowanie #php #webdev
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sometwo: 1. Nie programujesz w laravel tylko w PHP. Laravela tylko używasz jako framework.
2. Powodzenia, zaraz zjadą cię tutaj za przyznanie się, że używasz Laravela.
3. Node jest dużo wydajniejsze od PHP.
4. Nie ma idealnego benchmarka bo projekt projektowi nierówny. Ale w pewnym uproszczeniu oddają rzeczywistość. Na przykład porównując wydajność PHP 5.6 i PHP 7.0 jest spory skok wydajności, ale w zależności od porównania np Symfony i Symfony
  • Odpowiedz
@sometwo bo rozwiązaniem dla tych ludzi w laravel jest cache wszystkiego co się da xD dla przykładu phalcon który też jest php frameworkiem i ma możliwości podobne do symfony czy laravela jest od nich kilka-kilkanascie razy szybszy dzięki działaniu jako rozszerzenie
  • Odpowiedz
@IrvinTalvanen: poza tym phalcon jest napisany w zephirze, czyli języku podobnym do PHP kompilowanym do C, jeśli błąd nie wynika z samego zephira to jak najbardziej możesz naprawić samemu bugi, ja mam dwie produkcyjne aplikacje średniej wielkości działające na phalconie i zero problemów
  • Odpowiedz
jest napisany w zephirze, czyli języku podobnym do PHP kompilowanym do C

@Jurigag: czyli jeszcze jeden mniej popularny wynalazek, do którego ciężko będzie kogoś znaleźć. Zupełnie nie rozumiem używania frameworku w innej technologii niż sama aplikacja.. To zbyt ściśle powiązane sprawy.
  • Odpowiedz