Aktywne Wpisy
heksengerg +200
PeterWeiss +648
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
@absinth: Najpierw pomyślałem, żeby spytać, czy miałaś okazję odwiedzić Manhattan w Nowym Jorku i zobaczyć jak tam wygląda posiadanie samochodu. Ale po chwili namysłu bardziej interesuje mnie, czy przywiozłaś ze sobą żywy inwentarz i gdzie go trzymasz?
żywego inwentarza też nie przywoziłam na mokotów bo w centrum Warszawy- gdzie się wychowywałam- również go nie trzymałam (zły adres, nie jestem słoikiem, więc tę część możemy odpuścić) :)
i nadal nie wiem gdzie Twoim zdaniem powinnam trzymać samochód, którym podróżuję na wakacje?
Jeśli chodzi o developerów, to wystarczy takich mieszkań nie kupować, lub kupować z własnym miejscem postojowym, a nie liczyć na to, że później ktoś za nas i za własne pieniądze ten problem rozwiąże.
Co więcej jeżeli dane
Jak tu czasami ktos sie spuszcza ze kupuje mieszkanie za gotowke, a pozniej okazuje sie ze to na zadupiu Polski i kosztuje tyle co dwa miejsca postojowe
A ponieważ w 2003 roku jednym ruchem w
Wygląda tak, że mało kogo na to stać. Ludzie ustawiają się w kolejce, aby wynająć miejsce parkingowe w cenie 400-500 USD miesięcznie, parking publiczny w cenie 100 USD za dobę nie jest ewenementem, a miejsce parkingowe na własność kosztuje 200-300k USD. Aczkolwiek w kilku miejscach
w tej chwili to nie jest mój problem tylko najwyraźniej Twój, ja się zapytałam gdzie Twoim zdaniem powinnam parkować jeśli nie pod swoim domem- parkuję u siebie na ulicy, chętnie kupiłabym sobie miejsce parkingowe pod blokiem, ale takich miejsc nie ma koło mojego domu (wiesz, w Warszawie są też stare osiedla). jasne, mogę wykupić
@Daleki_Jones: Super. Weź tylko pod uwagę, że w zespole metropolitalnym Houston mieszka czterokrotnie więcej ludzi, niż w Krakowie, natomiast powierzchnia jest większa dwudziestosześciokrotnie.
I te wszystkie samochody jak byś wtłoczył w starą, wąską zabudowę Krakowa? Bo widzisz, miałem okazję odwiedzić kiedyś Houston i jest tam taki kawałek I-10, zwany Katy's Freeway, który wraz z "serwisówkami" ma 26 pasów.
@demimka: To spoko, ale co innego jak jedna rodzina teraz średnio ma po 2 samochody.
Bzdura. Nowy Jork ma dobrą komunikację publiczną. W takim Dallas/Fort Worth ona praktycznie nie istnieje poza ścisłym centrum. Z kolei w LA np. masz metro, ale jeżeli nie chcesz jechać nad ocean godzinę i przez South Central LA, to wybierzesz
@Sepang: bez przesady, a co ma panstwo do tego co robi deweloper na swoim gruncie i co ktoś kupuje jako jego klient? tak to wolnosc i demokracja, a jak cos zle to zwalmy na panstwo... dobrze ktos napisał, takie postkomunistyczno-roszczeniowe myślenie