Wpis z mikrobloga

Chciałem kupić jakieś dobre akumulatorki AA i AAA. Od dawna jestem zadowolony z #eneloop Panasonica i dziś małe zdziwko bo trafiłem na cos takiego jak:
Panasonic 1000 mAh BK-4HGAE/4Box
- nigdzie na stronie eneloopa nie widzę takich, czyżby to był jakis zwykły akumulator Panasonica nie gwarantujący powolnego rozładowania? Moje poprzednie eneloopy AAA mają pojemnosc 750mAh a te mają 1000mAh... tylko jakoś nigdzie nie widze tego słowa klucz: eneloop
Dzwoniłem do Baltrade, ale oni nie wiedzą co to jest poza opisem dostępnym na ich stronie.
#akumulatorki #rower #fotografia
widmo82 - Chciałem kupić jakieś dobre akumulatorki AA i AAA. Od dawna jestem zadowolo...

źródło: comment_icV0vSHMqLmW7zeCvLC8RCoLrN0ZCYcr.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@widmo82: nic nie wspominają o LSD więc to mogą być "zwykłe". Co ciekawe moja ładowarka (Lii-500) w przypadku Eneloop 750 mAh często pokazuje wartości większe podczas ładowania, albo oszukujo albo faktycznie wyciągają nieco więcej
  • Odpowiedz
@jedzczarnekoty: moje lii500 tez pokazuje ciut wiecej niz 750 mimo iż maja przebieg kilkudziesięciu ładowań.
zadzwoniłen na infolinie panasonica czemu nie ma info o tych aku na stronie... dostałem polecenie napisania do recepcji i przedstawienie sytuacji :) Napisalem, ciekawe czy cos z tego będzie. Może ktoś wczesniej rozwieje moje wątpliwosci.
  • Odpowiedz
@widmo82: Juz sam napis High Capacity mi wystarcza.
Wez sprawdzone, moze maja mniej pojemnosci, ale dzialaja dobrze, wiesz co kupujesz.
Slowa klucza nie ma bo to nie ma nic wspolnego...
  • Odpowiedz
@widmo82: To są akumulatorki które dawno temu (10+ lat) sprzedawane były pod marką Sanyo zanim jeszcze Sanyo zostało wykupione przez Panasonic. Swego czasu były to jedne z najlepszych i najpojemniejszych aku dostępnych na rynku (eneloopów wtedy w Polsce chyba nie było albo były horrendalnie drogie). Teraz to jest pewnie n-ta generacja więc nie wiem jak z parametrami.
  • Odpowiedz
napisałem do pani Joanny Woźniak z Panasonica i dostałem broszurkę z której jedyną techniczną informacją jaką znalazłem była to o ilości cykli: do 300!
Dla porównania #eneloop 750mAh w najnowszej serii deklaruje 2000 cykli

Poprosiłem o informację o informację typu czas zachowania pojemnosci po jakimś okreslonym... czasie :)
- nie spodziewam się zbyt wiele, ale to juz daje nam pogląd na to, że te aku nie są warte zakupu jeśli
widmo82 - napisałem do pani Joanny Woźniak z Panasonica i dostałem broszurkę z której...

źródło: comment_Ssy9kPNH6LfRB6R9lh5FtzQcOroqrWBx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@widmo82: Cudow nie ma, nie na darmo eneloop podaje taka mala pojemnosc, po prostu tak jest.
A im wiecej bajerow na opakowaniu tym mniej w srodku. Kasa jest jedna, albo ja wyda sie na inzynierow albo na marketingowcow...
  • Odpowiedz
@jedzczarnekoty: @widmo82:

Co ciekawe moja ładowarka (Lii-500) w przypadku Eneloop 750 mAh często pokazuje wartości większe podczas ładowania, albo oszukujo albo faktycznie wyciągają nieco więcej

Dopiero teraz trafiłem na ten wpis. Więc czym prędzej podzielę się #protipem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Otóż pomiar pojemności powinien następować podczas rozładowania. Wówczas dowiemy się ile mAh można wydusić z akumulatora. Natomiast pomiar podczas ładowania daje
  • Odpowiedz
@Setral: hmm lii-500 ma własnie taką funkcję... pomiaru przy rozładowaniu, moze autor uzył niewłaściwego skrótu myślowego. Moje pomiary wskazują na ok 800mAh
  • Odpowiedz