Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak wiec pytam was, co was motywuje, zeby co niedziele kleczec w kosciele?

@Zyd_Suss: W największym uproszczeniu to:

Miłość do Boga, który za mnie oddał życie na krzyżu, bym po śmierci mógł iść do
  • Odpowiedz
Glos kosciola katolickiego - tych grubaskow - jest mi zbedny do bycia przyzwoitym czlowiekiem.

@Zyd_Suss: Kosciol Katolicki to nie "grubaskowie".
To wszyscy wierni.
WSZYSCY.
I swieccy
  • Odpowiedz
@Czesiek_God_Usopp: @agaja: Dziekuje za odpowiedzi. Obraz katolika zostal mi przyblizony. Nie moja rola jest oceniac, trwajcie wiec w swoim szczesciu. Ja nikomu niczego zabraniac nie bede i ciesze sie, ze wiara daje ludziom sile, milosc i inspiracje.
  • Odpowiedz
Ja nikomu niczego zabraniac nie bede

@Zyd_Suss: nawet nie masz takiego prawa i mozliwosci :)
Ale odpowiedz prosze na moje pytania i wskaz oficjalne dokumenty odnoszace sie do Twoich zarzutow, bo jestem ciekawa.
  • Odpowiedz
@straga: Na pewno sie nie obraze, nie uzyskawszy twoich wyjasnien. Niestety nawet o krok nie zblizylem sie do katolickiego mistycyzmu, tak kochanego przez wierzacych...

@Zyd_Suss: Nie zbliżyłeś się bo w rzeczywistości nie dopuszczasz możliwości żeby się zbliżyć do wiary.

Jeśli chcesz poczuć ducha katolicyzmu, idź na mszę do jakiegoś kościoła w którym księża mówią "dobre" kazania. Musiałbyś jednak pojsc faktycznie z chęcią poczucia tego co czuja katolicy. Bez
  • Odpowiedz
@Zyd_Suss: Ale ja prosiłam Cie o konkretne dokumenty, bo jedynie to moze byc podstawa do twierdzenia, ze "Kosciol to i tamto".
Prywatne poglady ksiedza X lub pani Y nie maja wplywu na nauke Kosciola, ktora zreszta tez nic o polityce nie mowi.

Naprawde warto o tym pamietać.
  • Odpowiedz
@Zyd_Suss:

Nie akceptuje celibatu wsrod ksiezy (obrzydza mnie to), nie akceptuje konserwatywnego przeslania tejze wiary, opartego na zasadzie "miluj blizniego smego jak siebie samego... no moze gdy nie jest homoseksualista, lewicowcem, zydem" , nie akceptuje proznosci i ceremonialnosci ksiezy katolickich, nie akceptuje oderwania od realiow rzeczywistosci XXI wieku, braku szacunku do nauki, wiedzy, zmian socjologicznych. Jednym slowem kosciol katolicki zatrzymal sie w glebokim sredniowieczu.

Wiesz co... Ja nie wiem kiedy
  • Odpowiedz
Mój ojciec został uzdrowiony ze śmiertelnej choroby gdzie lekarze już praktycznie nie widzieli szans.

@TulipanowyPostumentMelodii: o prosze cie XD Jedyne co wiara ci daje, to chwilowa ucieczke przed frustracja. Ludzie tak bardzo boja sie smierci, ze wola wierzyc w boga niz przyjac na klate fakt, ze smierc jest faktycznym koncem i jest to najbardziej naturalne zjawisko w przyrodzie. Czy masz swiadomosc ile organizmow zywych musialo umrzec abys ty dzisiaj mogl
  • Odpowiedz
@TulipanowyPostumentMelodii: szanuję za konkretną odpowiedź. Nieczęsto można na spokojnie porozmawiać z drugą stroną barykady ;)
Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek OPa. Opisałeś bowiem swoją wiarę w Boga. Ok, ani ja nie udowodnię, że Boga nie ma, ani Ty, że jest. Zresztą, to jest temat na dłuższą dyskusję. Ale jak to jest z religią? To mnie właśnie zawsze zastanawiało i dziwiło. Potrafię zrozumieć wiarę w stwórcę wszechświata, ale po co
  • Odpowiedz
I wreszcie, po kiego grzyba kult Jezusa, czy Marii? Mam wrażenie, że Bóg jest często spychany na margines z ich powodu

@metalowy_pasterz: tak tylko zauwaze, Jezus i Bog tworza nierozerwalną całość wraz z Duchem tworząc Trójcę Świeta. Nie da sie Ich rozdzielic, czy spychac jedna z osob boskich na margines kosztem drugiej.
  • Odpowiedz
tak tylko zauwaze, Jezus i Bog tworza nierozerwalną całość wraz z Duchem tworząc Trójcę Świeta. Nie da sie Ich rozdzielic, czy spychac jedna z osob boskich na margines kosztem drugiej.

@agaja: Trójce Święte, Duchy Święte itd. to już wymysły religii i otoczka, o której wspomniałem. Jeśli jesteś osobą wierzącą, będę wdzięczny za odpowiedź dotyczącą meritum :)
  • Odpowiedz
Mt 16, 19

Mt 7, 21-27

Mt 7, 6-13

Tu jest odpowiedź na twoje pytanie. I to nie jest otoczka.

Było powiedziane że Bóg zesłał Ducha Świętego.

Papież - czyli następca świętego Piotra ma władzę nakazać i zakazać wszystko na co "ma ochotę" że tak powiem, ale w granicach rozsądku oczywiście. Niejednokrotnie były afery o to jak na przykład Synod Trupi, gdzie papaj przesadził i go wywalili, bo jednak to nie było po Bożemu.
  • Odpowiedz