#informatyka #pc #windows #linux #ubuntu #logika #it #os #komputery #pasja Hej mirki, przenosze po eternecie katalog video z ubuntu do windowsa, ale w windowsie pokazuje ze ma 108 gb a w ubuntu jest 116gb . To ze wzgledu na rodzaj formatu dyskow etc ? czy moze cos mi sie spiedolic ? [Same pliki foto/video]
@pokukma: tylko czemu to sie tak pieprzy przy przepustowosci okolo 11mb/s , kiedy z iternetu pobieralem nawet przy 30kb/s i to na raty jak mialem podly internet 3g itp to odpalalem w nocy pobieranie, i nigdy nic ne bylo uszkodzone
@pokukma: nie no, nie za wiele. Png można skompresować optipng, zmieni się rozmiar, ale piksele te same. Ja filmy rekompresuje na h265, spora oszczędność - z 5.5gb flv robiłem 700mb plik w fhd ( ͡°͜ʖ͡°)
@Gorion103: Chyba ze, chcialbys z ciekawosci zobaczyc jak to wyglada przez tem, ogolnie na ubuntu mam video/muzyka/dokumenty etc 0 aplikacji etc, przenosze to na swoj dysk bo chce zainstalowac windowsa na pc z ubuntu
Hej mirki, przenosze po eternecie katalog video z ubuntu do windowsa, ale w windowsie pokazuje ze ma 108 gb a w ubuntu jest 116gb . To ze wzgledu na rodzaj formatu dyskow etc ? czy moze cos mi sie spiedolic ? [Same pliki foto/video]
warto sprawdzać sumy kontrolne :)
$ md5sum ścieżka/do/pliku, a na windowsie... no cóż, jakiś programik do sum md5 trzeba znaleźć.według windowa 1 GB to 1024MB
A w linuxie masz 1 GB to 1000MB i 1GiB to 1024MB.
Ech...
108 gibibytes = 115.964117 gigabytes
Dzieki wszystkim za komentarze, temat uwazam za zamkniety.Jak sie pobierze to posprawdzam z grubsza od a do z.
źródło: comment_zsUKsHbGg4MxJQaMtLFiNbi1lvxNbTAJ.jpg
PobierzZobacz ilość bajtów to się przekonasz.