Wpis z mikrobloga

#webdev #javascript #jquery

JQ ajaxowe zapytanie jak pobrać wartości pasujące do tablicy

mam tablicę kodów
var codes = ['abc','cde'];

i chciałbym pobrać wszystko zaczynające się na te znaki

$.ajax({
url: '/jakis/url',
dataType: "json",
type: 'post',
data: {
maxRows: 12,
namestartsWith: codes(?)
},

próbowałem
codes = [
{ maxRows: 12,name
startsWith: 'abc'},
{ maxRows: 12,name_startsWith: 'cde'},
]
i data : codes albo z JSON.stringify(codes) i to pobiera mi wszystko
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@nupzwsi: no ale przecież tu tylko przekazujesz tablice do backendu gdzie sobie to musisz obsłużyć i zwrócić dane które zaczynają się tylko od zadanych początków.
  • Odpowiedz
@Rst00: robię wtyczkę do chroma i nie mam dostępu do backendu, po omacku do tego nie dojdę bo najprawdopodobniej z tyłu jest to zaprogramowane do obsługi pojedynczych zapytań,
czyli pozostaje mi wykonanie tego w pętli,
czy powiedzmy 20 takich zapytań może im jakoś zawalić serwer, czy jakieś timeouty ustawiać?
  • Odpowiedz
@nupzwsi: czyli żebyśmy się dobrze zrozumieli. Robisz wtyczkę do rzeczy, gdzie nie masz dostępu do backendu a jedyny URL zwraca wyniki tylko dla pojedynczego zapytania? No wtedy innej opcji nie ma jak sobie pobierać dane w pętli. Zawsze możesz sobie też zrobić "bridge" czyli odwołujesz się do swojego serwera, przekazujesz mu dane w takiej formie jak chcesz a dopiero Twój backend wybiera wszystko co potrzeba z tamtego "API". Wtedy będziesz
  • Odpowiedz
@Rst00: Jest dokładnie tak jak piszesz, "bridge" w tym przypadku jest bez sensu po co obrabiać 32tys obiektów na swoim serwerze jak mogę te max 20 pobrać pojedynczo (raz w tygodniu).
Dzięki wielkie za pomoc.
  • Odpowiedz