Wpis z mikrobloga

Mirki skończyłem Gothica 2 Noc Kruka i mam teraz o nim opinię odmienną niż wcześniej. Gra wydaje się o wiele, wiele krótsza, mapa też jakaś mniejsza się wydaje, a lokacje były inne niż zapamiętałem, jest to takie uczucie niezadowolenia i zawiedzenia pomieszane z radością, ale i pustką, że to już, że to tak szybko. Całkowicie mnie zaskoczyła jedna rzecz - mechanika gry, nie wiem czy nie zapamiętałem, czy nie zauważyłem, ale ta gra ma dość dużo problemów z mechaniką i bugów. Jak wcześniej grałem nie zauważyłem tego, sterowanie też takie dziwne (rozumiem, kwestia przyzwyczajenia do nowych gier). Sama gra wydaje się uboższa niż od tej w którą grałem 10lat temu, jakieś dziwne misje, wydaje mi się, że były inne, postacie takie średnio ciekawe (w porównaniu do tego co "było" wcześniej). Od 4 rozdziału grę zapamiętałem całkowicie inaczej, teraz to chwila i już po rozdziale, a jak grałem to 10 lat temu, to była męczarnia z tymi smokami, wydawało mi się, że ten świat był o wiele ciekawszy, ale rozumiem - nostalgia zrobiła swoje. Ogółem grę i tak polecam (w sumie nie wiem po co to piszę - to wiadome dla większości fanów RPG ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Taka moja opinia jak się ta gra "zmieniła" w mojej wyobraźni.
I teraz takie pytanie - grać w Gothic 3 ? Jeśli tak to z dodatkiem czy bez niego ? Jakie patche zainstalować. Pamiętam jak jakieś 6 lat temu w to grałem i źle zapamiętałem pełno błędów, bugi jakieś itp. Strasznie mnie ciekawi ta historia i chciałbym dowiedzieć się jak się kończy (stąd pytanie o dodatek, nie wiem jak skończyć). Co prawda widziałem kilka spoilerów dot. końca gry, czy to na Youtube, czy to od znajmoych, ale nigdy jej jeszcze nie przeszedłem...
#gothic #gry #mojaopinia #gothic2 #gothic 3
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ruby302: dziwne, bo jak dla mnie mapka oldworld, newworld i jarkendar są bardzo duże, tyle jest tam powciskanych sekretów, że naprawdę długimi godzinami można zwiedzać.

Gothic 3 to g---o.
  • Odpowiedz
@terwer358: Może tak być, ale ja zapamiętałem, że te wszystkie mapy były o wiele większe, i posiadały więcej sekretów, niż jest. Ale to może być tylko moja opinia o grze i to jak ją zapamiętałem :). W Gothicu 3 chodzi mi bardziej o fabułę niż grę
  • Odpowiedz
@terwer358 W Gothica 3 warto zagrać, może nie jest to mega hit, ale według mnie klimat Gothica zachowany. I graj bez dodatku, który jest już od kogo innego niż od Piranii, a i ssie pałke mocno, więc nie bierz się za dodatek, są różne patche do Gothica 3, ale jakoś nigdy się w nich nie orientowałem, gdzieś pod tagiem #gothic pisali niedawno o patchach, które warto pobrać
  • Odpowiedz
@Ruby302: gothic 3 na pewno nie jest gównem, dobra gra tylko po prostu inna, jeśli chodzi ci o fabułę w gothicu 3 no to tam jej nie ma jakby co, to jest typowy sandbox, zero fabuły, zwiedznia i bicie mobków i robienie zadań
  • Odpowiedz
@terwer358 z tego co kojarze to padły słowa od Xardasa, że on służy Beliarowi, nie bardziej niż Bezi Innosowi, czy coś takiego, więc w sumie oboje mają w------e na swoich bogów. A orkami to Xardas się tylko posługiwał, żeby artefakty zdobyć aby
  • Odpowiedz
gothic3 na pewno jest gownem o czym swiadczy ze grywalny stal sie po patchu 1.7.xxxx czyli jakąś dekadę po premierze. PB miało zrobić grę z całym kontynentem co było posranym pomysłem bo jakość tego świata jest im mniejsza im większy był świat. W pewnym momencie PB zignorowało kompletnie poprzednie części i zaczęła jakoś traktować je tak jak arcania traktowała gothica3. Królestwo Myrthany to dwa miasta jako takie i trzy wsie, na kontynencie
  • Odpowiedz
@Ruby302: Jeśli jesteś przekonany co do grania w Gothic 3, musisz zainstalować do niego chociażby community patch, który naprawia masę błędów. Bez tego patcha imo nie da się grać. Ponadto możesz sobie zainstalować quest packa i content moda - pierwszy dodaje questy, drugi itemy, czary itp. Popularnym jest też mod konsekwencje, który trochę usuwa liniowość tej gry. Tu masz wszystko opisane: http://themodders.org/index.php?topic=25684.0
  • Odpowiedz
@Ruby302: Instaluj bo niektórzy p------ą tutaj głupoty ostro. Co prawda do starych Gothicow to nie ma podejścia ale jest w tej grze jakas magia. Obowiązkowo od razu po instalacji Community Patch 1.75, jak chcesz to rownies Quest Pack 4, który dodaje parę fajnych smaczkow.
  • Odpowiedz