Wpis z mikrobloga

Z dziesięć lat nie używałem #linux na desktopie, a on nadal jest z-----y. Zainstalowałem teściowi na laptopie Minta, bo używa go tylko do oglądania filmów, czasem na TV przez HDMI, a czasem po prostu na ekranie laptopa.
Oczywiście, a jakże, nie działa idealnie, bo dźwięk odtwarza się z głośników laptopa, a obraz leci normalnie na telewizor. Trzeba ręcznie w ustawieniach SMPlayera zmienić urządzenie wyjściowe audio na wyjście na telewizor. A jak chce oglądać na laptopie, to w ustawieniach trzeba wybrać głośniki. xD
Ten sam SMPlayer na Windowsie sam przełączał wyjścia.

#komputery
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WielkaPolska: Nie chodzi o to po co. Masz możliwość. W windzie nie masz takiej możliwości. Mi akurat kilka razy się to przydało jak chciałem podłączyć zewnętrzne audio tylko dla filmu na projektorze a wewnętrzne dla wszystkich innych apek, mogłem znajomych puścić akurat wtedy wideo na projektorze a sam ogarnąć podłączenie padów i gry. Druga sprawa to np odsłuch, chcesz mieć całe audio na wyjściu normalnym a odsłuch przy nagrywaniu siebie
  • Odpowiedz
Trzeba ręcznie w ustawieniach SMPlayera zmienić urządzenie wyjściowe audio na wyjście na telewizor

@skrytek: Nie wiem jaką wersję masz ale w Cinnamonie wystarczy kliknąć prawym przyciskiem na applet dźwięku i wybrać wyjście audio. Prościej już się nie da.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Też jest taka możliwość w Windowsie, raz to ustawiłem i nigdy nie udało mi się wyłączyć. XDDDDDD
@WielkaPolska: Prosty powód - dwa ekrany, na jednym możesz coś puścić dzieciom na głośnikach, a na drugim w słuchaweczkach pracujesz
  • Odpowiedz
@fervi nie da sie bo za kazdym razem podłaczajac hdmi w linuxie trzeba recznie zmieniac ustawienia dzwieki, windows robi to automatycznie i to ze linux ma wiecej funkcji go nie usprawiedliwia. Bo moze miec i to i to
  • Odpowiedz