Wpis z mikrobloga

@jaguar963 ma wyjście na pewno. Widziałem jak ludzie używają konwertera hdmi na chinch i wtedy podłączają. Musisz poszukaj jak to ugryźć. Jest wiele poradników i nawet programów które wszystko programują za ciebie. Ty tylko podłączasz.
  • Odpowiedz
@ptaaq jasność ledow na pewno można jakoś ustawić, a nawet dodać jakiś czujnik oświetlenia, by się same dopasowały. Mając więcej diod bedzie lepszy efekt po prostu. To zależy też jaki duży masz telewizor i jak jest daleko od ściany. Ta odległość jest ważna by nie było widac przerw miedzy poszczegolnymi diodami.
  • Odpowiedz
@xcccx: a co powiesz o ws2801, niby tez kazda dioda jest osobno adresowalna, ale sterownik jest obok diody. Gdzies wycztalem, ze szybciej reaguja na zmiany.
  • Odpowiedz
@ptaaq: nie muszą pochodzić z jednej partii, same "czipy" są takie same (ew. jest opcja z białym fronem lub czarnym, estetyka), kto przylutował ledy do taśmy - jest obojętne (w kwestii działania).
  • Odpowiedz
a co powiesz o ws2801, niby tez kazda dioda jest osobno adresowalna, ale sterownik jest obok diody. Gdzies wycztalem, ze szybciej reaguja na zmiany.

@ptaaq: różnica między ws2801 czy 2811 (oddzielny czip) a WS2812b (czip wbudowany w leda) jest taka, ze oddzielny czip pozwala sterować po kilka diod na raz (np po 3-4 diody w szereg, dając "większy wspólny pixel" oraz sens zasilania tego z 12-24v (mniejsze prądy i straty
  • Odpowiedz
@ptaaq: tak, ale nie przesadzaj z tą ilością, bo jak jest led-przy-ledzie to nie ma sensu (a problem grzania się i jasności rośnie), wystarczy ci spokojnie 60led/m jak dasz to kilka cm od ściany to nie będzie widać pojedynczych plam światła.
  • Odpowiedz
@hrumque: za 5x1m WS2812b 60led/m, HDMI splitter, 2AV converter, grabber, HUB USB i 3m rzepów wyszło mi z kuponami ~18$. Rbpi zero mam na stanie na szczęście ;p
  • Odpowiedz