Wpis z mikrobloga

Mircy z #programowanie, protip na rozmowę kwalifikacyjną: nadróbcie przed rozmową braki z elementarza. Jak nie wiecie co to wyszukiwanie binarne, czy jaka jest złożoność sortowania szybkiego, to poświęćcie wieczór lub dwa żeby sobie to przyswoić. Odpadają nam kandydaci-absolwenci na takich banałach, że się słabo robi.
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ack: Co do złożoności quicksort to pytanie jest faktycznie bez sensu, co to ma niby sprawdzić, już pominę, że samo zagadnienie jest całkiem złożone. Za to jeśli jakiś absolwent nie wie co to jest wyszukiwanie binarne no to ładnie, jak to jest w ogóle możliwe? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jurigag: W poprzedniej turze rekrutacyjnej opadało 50% na zadaniu z gatunku masz napis, policz ile zawiera literek 'x' albo odwróć ten napis. Też nie mogliśmy uwierzyć.
  • Odpowiedz
@ack: Miałem okazje być rekruterem kilka razy (w zastępstwie). Po kilku rozmowach doszedłem do wniosku, że 90% sukcesu jest poprawnie zredagowane ogłoszenie, tak aby kandydat mógł przeczuwać z czym będzie się mierzył. Sam patrząc na nasze testy zauważyłem ile wiedzy uleciało - nieużywany organ zanika ;) Wasze ogłoszenie podejrzewam nie było na front-end developera ale czy wspomnieliście o wymaganej znajomości tej tematyki? W takim przypadku pewnie sam kandydat przed rozmową
  • Odpowiedz
@Porana123: Pytanie o złożoność quick-sorta ma na celu sprawdzenie, czy kandydat wie co to jest złożoność obliczeniowa i czy rozróżnia oczekiwaną od pesymistycznej.
  • Odpowiedz
@kipst: Wymagania są podane, ale ludzie próbują. Zresztą, wstępna rozmowa kwalifikacyjna to góra kwadrans, nikt nie traci nie wiadomo ile czasu.
  • Odpowiedz
@ack: Ja mówię poważnie, jak sam stwierdzasz i co niektórzy wiedzą to na takich pytaniach zazwyczaj odpada większość. Jeśli się złoży że ja na takie pytania znam odpowiedź to wiem też że należy podbić stawkę.

• Odpowiedz
@ack: To dlaczego nie zapytasz co to złożoność obliczeniowa i czym różni się oczekiwana od pesymistycznej? Programiści to nie ludzie w stylu 'Zapytał mnie ile wynosi złożoność quicksorta a ja nie znam dokładnej wartości, spróbuję się wybronić chociaż mówiąc co to jest złożoność itd.'
  • Odpowiedz
@RobotKuchenny9000: Z naszej perspektywy to są podstawy. Tak jakby gość od front-endu przyszedł i stwierdził, że on w sumie nie wie co to CSS. A javascript to zna w wersji bez script.
  • Odpowiedz
@Porana123: no jasne, to jest rozmowa, tematy sobie pływają. Wyobraź sobie taki dialog:
- A jakby pan posortował te dane?
- No np. quick sortem.
- Super, a jakie problemy możemy z nim mieć?
Jak nie wie, to się mu zdaje pytania naprowadzające. Jak dalej nie wie, to przechodzimy do innych tematów. To, że ktoś nie zna jakiejś bzdury to żaden problem. Liczy się cały obraz.
  • Odpowiedz
@ack: Z ciekawości, jaka płaca i miasto?

A pytanie z quick sortem trochę podchwytliwe, bo chyba każda implementacja to w praktyce introsort, tzn. złazi na heap sort jak zajdzie za głęboko
  • Odpowiedz