Wpis z mikrobloga

Mircy z #programowanie, protip na rozmowę kwalifikacyjną: nadróbcie przed rozmową braki z elementarza. Jak nie wiecie co to wyszukiwanie binarne, czy jaka jest złożoność sortowania szybkiego, to poświęćcie wieczór lub dwa żeby sobie to przyswoić. Odpadają nam kandydaci-absolwenci na takich banałach, że się słabo robi.
  • 56
Jak nie wiecie co to wyszukiwanie binarne, czy jaka jest złożoność sortowania szybkiego

@ack: A powiedz mi, jak często ta wiedza przydaje się w pracy, którą Wasi pracownicy wykonują?
Nie musisz w sumie odpowiadać, bo wszyscy wiemy, że nie przydaje się w ogóle.

Ja mam inny protip dla kandydatów: jak was 'techniczny' pyta o takie pierdoły, to wstajecie i wychodzicie.
@ack: Zauważyłem, że ostatnio pojawia się trend na odchodzenie od przyjmowania na zasadzie rozmowy rekrutacyjnej opierającej się na sprawdzeniu wiedzy, a bardziej skupia się na tym czy dana osoba posiada doświadczenie zawodowe i praktykę w danych technologiach.
@fegwegw to jeszcze ma jakiś może sens ,bo można zweryfikować czy gość jest programistyczny świrem lub przynajmniej ma dobra pamięć i zakuwał na studiach . Zestaw najgorszego sorty to np. Dlaczego chce pani/pan u nas pracować ? Jak widzi się się za 5lat i tego typu #!$%@?
@fegwegw: miałem identyczne pytanie jak Ty, ale chyba znalazłem odpowiedź w głowie: możliwe że @ack nie chce słuchać definicji z Cormena, ale plusują kandydaci którzy są świadomi że niektóre rzeczy można robić wydajnie/optymalnie, więc nie chodzi o sprawdzenie co kto pamięta ze szkoły, tylko czy ma intuicję że przepisanie na pałę czegoś ze stackoverflow(bo to pracownicy wykonują ( )) co ma wydajność n^3 nie będzie
@Algeroth: podczas studiów pracowalem w software house, z góry mi powiedzieli że 90% projektów to jakieś śmieci gdzie 75% kodu się kopiuje z poprzednich projektów i gotowe, ale czasem dostają dużo bardziej skomplikowane projekty jak zaprogramować dwie równolegle działające windy. No i elo, jak wyszukasz, jak posortujesz, jakiego schedulera użyjesz jak ustawisz priorytet? Podstawowa wiedza z drugiego roku studiów.

@ntskj: nikt nie chce definicji z Cormena, nikt nie chce formułek - to nie egzamin. Chodzi o to, żeby chociaż wiedzieć, że coś tam istnieje i ma pewne cechy, żeby dobrze wybrać gotowca. I tego można wymagać od faceta, który ma na CV wpisane, że skończył wyższe studia związane z informatyką.