hej Mirki, zastanawiam się nad zakupem raspberry pi (prawdopodobnie model 2) by postawić na nim serwer do plecaka. Do malinki podłączony byłby malutki czytnik kart z kartą micro sd 64GB, całość podpięta kablem ethernet do routera. Chcialbym żeby malinka miała też zainstalowanego ftp żebym mógł tam wrzucać coś na tą drugą kartę z innego kompa oraz najważniejsze - wake on LAN, chciałbym mieć możliwość usypiania i budzenia maliny z telefonu z Androidem - wiem że raspberry pi czerpie mało prądu ale plexa używam raz na 1-2 tygodnie więc bez sensu żeby cały czas to chodziło. Czy ktoś bawił się w coś takiego? Będą jakieś problemy?
Alternatywnie zastanawialem się nad raspberry pi zero ale wtedy dochodziłby koszt aktywnego huba i przejściówki na ethernet więc nie wiem czy gra warta świeczki.
@vicariousuoiraciv: WakeOnLAN nie działa przez WiFi, a jeśli chciałbyś to zrobić przez LAN, to też nie działa, bo chip ethernetowy jest podłączony przez USB.
@skew: w takim razie chyba zdecyduje się na ciągłą pracę maliny. w Twojej opinii lepiej będzie kupić model 2 czy 0 z dodatkowym hubem i przejściówką na ethernet? bawiłeś się może rasplexem?
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Alternatywnie zastanawialem się nad raspberry pi zero ale wtedy dochodziłby koszt aktywnego huba i przejściówki na ethernet więc nie wiem czy gra warta świeczki.
#raspberrypi #rasplex #plex