Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym IntelliJ? Jakbym chciał napisać coś w JSF (np w primefaces) i zdeployować np na glassfishu, to skompiluje mi sie tylko jak bede miał tą płatną wersję Ultimate? Czy na tej darmowej wersji też zadziała ale bede musiał coś dodatkowo konfigurować?
#java #programowanie #intellij
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@plastik: Napiszesz i w notatniku, ale wsparcia dla frameworków i podpowiadania składni (które jest główną zaletą IntelliJ) nie będziesz miał. Zawsze możesz miesiąc na licencji testowej dla Ultimate podziałać i zobaczyć czy ci podpasuje i czy chcesz wydać pieniądze na to narzędzie.
  • Odpowiedz
@BazaltowyTubylec: co rozumiesz przez "wsparcie"? nie doradzą mi jak bede miał problem? składni nie bedize podpowiadać? nie skompiluje się?
@HCLB: dla indywidualnego niby nie jest, pytanie czy bede mogl na takiej licencji pracować w korpo czy bede musial prosić korpo o wykupienie licencji biznesowej?
  • Odpowiedz
@jacksai: dobra, pobawie sie najpierw darmową wersją na drugim kompie, zobacze czy mi sie uda coś odpalić jak nie, to zadziałam z trialem. dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@plastik: darmowy intellij jest bezużyteczny jeśli chodzi o springa, czy cokolwiek związanego z Javą EE (i ogólnie cokolwiek wykraczającego poza Javę se). Licencja indywidualna 150€, dla firmy 500€ rocznie (z każdym rokiem cena trochę spada)
  • Odpowiedz
@Kuriozal: To widzę, że im się "zmieniło", bo kiedyś to mieli zupełnie inaczej opisane na stronie. Najlepiej na to odpowiada:

You can use it working on your personal projects as well as projects of your company
  • Odpowiedz
@meohaw: Nic się nie zmieniło. Jak sobie sam kupisz licencję to możesz używać w pracy ale firma ci nie może zasponsorować licencji osobistej.
  • Odpowiedz
darmowy intellij jest bezużyteczny jeśli chodzi o springa

@Eoghan: No bez przesady. W poprzedniej pracy jechałem na Community, teraz mam Ultimate i akurat jeżeli chodzi o Springa, to nie robi mi to żadnej różnicy. Z jakich ficzerów korzystasz regularnie? Chyba tylko podpowiadanie w application.property mi się przydało, ale i tak zawsze zaglądam w dokumentację.

Bardziej mnie bolało brak podpowiadania w JS.
  • Odpowiedz
@Brendan:
Brak kreatora spring boot
Brak wsparcia w xmlach i propertiesach/yamlach
Brak wygodnego deployowania aplikacji pakowanych jako war na serwer
Wykrywanie brakujących zależności / starterów
Brak wsparcia
  • Odpowiedz
1) Zawsze korzystałem ze http://start.spring.io/
2) Propertiesy wymieniłem, ale tak jak pisałem, mnie nie boli :)
3) Zawsze korzystałem z wbudowanego tomcata. Deployowanie na serwer załatwia jenkins
4) Tu nie bardzo wiem o co chodzi.
5) Racja! Zapomniałem, to jest dobry ficzer
6) JS/CSS to nie jest Spring ;)
  • Odpowiedz