Wpis z mikrobloga

@Dpdp: Do 5 dni to mi na terenie polski nieraz chodzi. Do UK leciał 7-10 dni, Dania 5 dni, ale już mija 10 dzień odkąd wysłałem typowi do stanów listem poleconym prio "paczkę" o wadze jakies 0,5 kg i nadal nic.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pedialyte Cóż, ich regulamin jest często bezsensowny. Zapominają o usługach zagranicznych w większości fragmentów. Teoretycznie do 14 dni regulaminowo, ale to wygląda jak informacje podane o obrocie krajowym. Gdzieś spotkałem się z tymi 5 dniami, widać to tylko marzenie.
  • Odpowiedz
za dostarczenie w kraju priorytetu po ponad 4 dniach przysługuje jakiś zwrot

@Dpdp: ano prawda, ale liczą dni robocze z wykluczeniem sobót, więc polecony priorytet nadany np. we wtorek możemy reklamować w kolejny wtorek, czyli po tygodniu. Najkrócej jest nadając w poniedziałek, wtedy musi dotrzeć do piątku, reklamujemy w sobotę.
  • Odpowiedz
@Pedialyte:
Listy polecone nie mają śledzenia w USA i Kanadzie. W ich przypadku ostatnim statusem będzie "WER Warszawa - Wysłanie przesyłki z kraju". Nie będzie dalszych statusów, ani info o doręczeniu czy zwrocie.
Co do regulaminów to w przypadku listów i paczek zagranicznych, to w ich przypadku ma zastosowanie Światowa Konwencja Pocztowa wraz z Regulaminem Poczty Listowej lub Regulaminem dotyczącym paczek pocztowych, a nie przepisy krajowe.
  • Odpowiedz
@pcela: o śledzeniu wiem, umiem czytać. Pierwotne pytanie brzmiało, ile mniej więcej będzie szedł list polecony prio do usa. Jak ktoś wysyłał coś w ten sposób to proszę o info. Od teraz trzymajmy się tematu.
  • Odpowiedz
@Pedialyte:
Mój wysłany w sobotę już w niedzielę rano był w NY, niestety zatrzymany przez amerykański UC. Czas doręczenia zależy głównie od czasu przetrzymywania przesyłki przez celników.
  • Odpowiedz