Dłubię nad jednym ze swoich projektów open source zwanym Warden od marca i chciałby Wam przedstawić aktualny stan oprogramowania oraz pierwsze szkice nowego interfejsu webowego.
@Luntri dzięki, sama biblioteka działa od dawna ale zanim powstanie nowy Web do wizualizacji danych jeszcze trochę wody upłynie, niemniej jednak wrzuciłem odnośnik jako zajawkę ;).
@spetz: ogólnie super, brakuje mi tylko opisu/schematu architektury gdzieś
Chciałem dowiedzieć się jak to działa dokładniej, czy musze coś instalować na serwerze który ma być monitorowany. Co właściwie mogę monitorować. Czy mam sam pisać generator danych, a hooki definiuje po stronie serwera. Czy robie to programistycznie czy wyklikuje itp.
Niby jest sporo i dokładnie opisane, odpaliłem nawet część filmików, ale wydaje mi się że pomijasz tam tą część na początku, gdzie
@zapalara: No więc tak, zależy co masz na myśli przez opis architektury. Sama biblioteka tzn. to co służy do budowania aplikacji do monitorowania jest dogłębnie opisana na głównej stronie repozytorium i ciężko tam o jakąś większą architekturę. Natomiast jeśli chodzi o API, to tam wszystko jest porozbijane na mikroserwisy itp. Poniżej wrzucam odnośniki do moich wcześniejszych rozkmin w tym temacie:
@ozzie: no tutaj się nie zgodzę, ponieważ serwis czy tam mikroserwis skupia się na konkretnej domenie tutaj to np. są użytkownicy w związku z czym wykonuje operacje związane z kontami użytkowników. Rozbijanie serwisu na poszczególne zadania w obrębie tych samych encji wg mnie mija się z celem i do niczego dobrego nie prowadzi, bo potem masz setki serwisów, gdzie część z nich operuje na tych samych danych, które powtarzasz w
@ozzie zgodzę się co do samego uwierzytelniania, to mógłby być osobny serwis ale tylko to i nic więcej, na pewno nie rozbijanie np. ustawień konta od profilu itd. To Twoja opinia, ja z kolei słyszałem wiele innych i nie zamierzam się tutaj kłócić, wiec masz pełne prawo tak uważać :).
@spetz: widzialem projekty, gdzie ludzie nazywali "microservices", bo mieli aplikacje podzielona na moduly. W rzeczywistosci to byl zwykly monolit, ale mozna bylo sie chwalic na folderach, tak samo jak w Twoim przypadku, to ze masz kilka wydzielonych modulow, to nie znaczy, ze od razu to jest microservices.
@KrowkaAtomowka: jeszcze nie i długa droga przede mną ale ja na projekty, które robię po godzinach zawsze patrzę z długofalowej perspektywy - powiedzmy, że jeżeli w ciągu 2-3 lat zaczną one przynosić jakieś zyski to będę bardzo zadowolony. Na ten moment poza kodowaniem trochę rozwijam sieć kontaktów, np. znam ludzi z exceptionless.com (fun fact, głównym twórcą jest amerykanin polskiego pochodzenia, bardzo miły gość) i oni mają dokładnie ten sam model
piotrgankiewicz.com/2016/12/19/warden-vnext/
#programowanie #opensource #dotnetnews #csharp #dotnet #warden #monitoring #github #informatyka #programista15k #spetz
źródło: comment_FSFaQpmHnnnMmOiQo4kqfvxl3R5yb3HA.jpg
PobierzChciałem dowiedzieć się jak to działa dokładniej, czy musze coś instalować na serwerze który ma być monitorowany. Co właściwie mogę monitorować. Czy mam sam pisać generator danych, a hooki definiuje po stronie serwera. Czy robie to programistycznie czy wyklikuje itp.
Niby jest sporo i dokładnie opisane, odpaliłem nawet część filmików, ale wydaje mi się że pomijasz tam tą część na początku, gdzie
piotrgankiewicz.com/2016/09/26/microservices-here-i-come/
piotrgankiewicz.com/2016/11/28/so-ive-been-doing-microservices/
Co do samej architektury, to Warden API jest budowane praktycznie na
User – handle the users registration, authentication, profile and settings.
To jest service a nie microservice, w innym przypadku to by bylo rozbite kolejno na registration, authentication, profile information i settings itd
To tak z brzegu
Wyglada na to, ze wrzucasz termin "microservices" bo ladnie brzmi, tworzac aplikacje w architekturze nie majacej nic wspolnego z microservices.
To Twoja opinia, ja z kolei słyszałem wiele innych i nie zamierzam się tutaj kłócić, wiec masz pełne prawo tak uważać :).