Wpis z mikrobloga

Program ScaleUP, czyli jak marnowane są pieniądze podatników. Otóż sama idea pomysłu brzmi nie najgorzej, natomiast wykonanie już pozostawia wiele do życzenia. Około dwóch tygodni temu zakończył się pierwszy etap i wybrano 10 akceleratorów lub funduszy VC, które miały stworzyć swoje programy akceleracyjne dla 20-25 przedsiębiorstw lub startupów, generalni takie finansowanie młodych firm z potencjałem. Pierwsza rzecz, które mnie lekko zdziwiła to, że z ok 6 milionów złotych jakie każdy z tych akceleratorów dostaje, aż do 1 miliona może wydać na czynności takie jak:
REGULAMIN
1) organizację naboru i oceny uczestników programów akceleracyjnych oraz rozliczanie i monitorowania projektu, w tym także wynagrodzenia wraz z pozapłacowymi kosztami pracy, w tym składkami na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne oraz podróże służbowe osób zaangażowanych bezpośrednio w realizację projektu po stronie Grantobiorcy, z wyłączeniem osób wskazanych w pkt 2;
4) działania informacyjno-promocyjne projektu.
Ok, być może faktycznie promocja może wyjść drogo.
No to teraz popatrzmy jak pierwszy akcelerator, który zaczął wcześniej niż inne podchodzi do tematu:
MIT Enterpirse Foundation ze swoim programem i współpracą z takimi spólkami jak PKO, otwiera nabór do programu finansowanego przez PARP 2 grudnia i 5 dni później (7 grudnia) nabór zamyka. 5 dni, na nabór 25 młodych przedsiębiorstw, startupów. Niby nic wielkiego, chociaż przy naborze na akceleratory każdy z nich miał dwa miesiące na złożenie aplikacji. Problem jest jednak w tym, że MITEF prowadziło już wcześniej rekrutacje do swojego programu jako prywatny akcelerator przez miesiąc (od 4 listopada, koniec naboru miał być 30 listopada). Do programu Morawieckiego zostali przyjęci 21 listopada i w ten sposób, podpięli swój prywatny program pod program z ministerstwa rozwoju używając pieniędzy z podatków. Promocja programu ograniczyła się do wrzucenia tweetów i paru wpisów na facebooku. Na żadnej stronie oprócz ich profilów nie można się dowiedzieć, że taki program istnieje, nawet na stronie Parpu. Ale pewnie kasa organizatorom się zgadza. Eh.
#polska #biznes #finanse #startup
Wołam też @smyl @rzet @MichalStopka_pl @BarekMelka, bo może siedzicie w tym bardziej niż ja.
invtraveler - Program ScaleUP, czyli jak marnowane są pieniądze podatników. Otóż sama...

źródło: comment_ZA8BrNea9mEkixZg9cBdeIPIt4kFvNlj.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@invtraveler:
Uściślając kilka informacji:
1. Rekrutacja start-upów w programie MIT Enterprise Forum Poland w PKO Banku Polskim rozpoczęła się 1 października 2016 roku. Pierwotnie przyjmowanie wniosków miało się zakończyć 30 listopada. 23 listopada poinformowaliśmy wszystkich zainteresowanych, że projekt został objęty dotacją z programu Scale UP, w związku z czym przyjmowanie wniosków przedłużyliśmy do 7 grudnia 2016 roku. Beneficjenci mieli więc jeszcze 2 tygodnie na złożenie dokumentacji.

2. Na stronie PARP jest
  • Odpowiedz
@EkspertPKO: Dzięki za uściślenie informacji.
Mi chodziło o to, że program Scale UP to jedno, a MIT robiło swój program akceleracyjny już od dłuższego czasu (właśnie od 1 pazdziernika) pod swoją flagą. Natomiast teraz podpięło do tego Scale Up i otworzono rekrutacje od 2 grudnia do 7 grudnia. Tzn. nie wiem czy to złe poinformowanie ze strony Parpu, czy co, ale Scale UP wydawał się być odrębnym programem, gdzie każdy
  • Odpowiedz