Macie jakieś statystyki, które pokazywałyby popularność frameworków frontendowych do tworzenia aplikacji internetowych?
Głównie chodzi mi o te JS-owe. Np. że AngularJS jest popularniejszy od Reacta, ale ten jest bardziej popularny od Angular 2. A co z innymi np. Backbone, Vue itd?
@mk321: ogólnie raczej wątpie że znajdziesz, tyle co github i tyle, bo ogólnie to te frameworki to i tak jest kilka procent jeśli chodzi o wykorzystanie w internecie na stronach :P
@mk321: React to nie framework. Vue.js to fajna konkura Angulara 2 pod wieloma aspektami, ale jak dla mnie ma za mało gotowych wtyczek. Chyba, że chcesz wiele pisać od zera. Jak dojrzeje i zespół Angulara nie wypuści czegoś lepszego, to warto będzie rozważyć przesiadkę. Nie sugeruj sie takimi statystykami, bo wyjdzie ci, że HTML 4 jest bardziej popularny niż 5.
@kaziupierdzistasiu: nie sprawdzałem Aurelii, więc się nie wypowiem. Powoli zdobywa użytkowników i popularność, więc coś w tym jest. Ale jak na potencjalny standard przemysłowy to pewnie jeszcze trochę czasu potrzebuje.
@mk321: Tak, mam na myśli React, który IMHO jest biblioteką do manipulacji widokami. Do miana frameworka brakuje mu jeszcze wielu innych komponentów, które musisz sobie wybrać i dociągnąć niezależnie, budując swój framework.
@mk321: problem jest taki, że jak wychodzi coś nowego i zajebistego, co przebija wszystko inne na rynku, to ze statystyk wynika, że nikt tego nie używa i ludzie błędnie się tym sugerują przy własnym wyborze. Ponadto widziałem wiele różnych porównań frameworków na bazie statystyk wyszukiwania w Google. Każdy autor potrafił tak dobrać statystki, aby zasugerować to co mu bardziej leżało. I tak np. mierzyli popularność "React
@Jare_K: miałby, ponieważ ilość użytkowników przekłada się na niższe koszta eksploatacji (tańsze części zamienne, tańsza naprawa bo każdy warsztat potrafi naprawić taki wóz bo co drugi przyjeżdża podobnym ;-)). Właśnie dlatego tak wiele samochodów w PL to auta koncertu VW* ze słynnym Passeratti 1.9 TDI na czele (ʘ‿ʘ)
* - VW, Skoda, Seat, Audi mają te same komponenty / części zamienne.
@kaziupierdzistasiu: no dobra, skoro chcecie zostać przy HTML 4 + GOLF 2 to się nie sprzeczam ( ͡º͜ʖ͡º) Ad twojego rozumowania - warsztaty i części - zgadzam się. Z tego powodu nie wybieram Ferrari ani Vue (ʘ‿ʘ)
no dobra, skoro chcecie zostać przy HTML 4 + GOLF 2 to się nie sprzeczam ( ͡º͜ʖ͡º)
@Jare_K: ale ja nie chcę zostać przy HTML 4, bo statystyki pokazują, że jest najpopularniejszy. Statystyki pokazują, że HTML 5 staje się coraz popularniejszy (ale nadal jest pierdyliard projektów w starym HTML 4). Ze statystyk trzeba umieć korzystać. W tym wypadku powiedziałyby mi one, że HTML 5
Macie jakieś statystyki, które pokazywałyby popularność frameworków frontendowych do tworzenia aplikacji internetowych?
Głównie chodzi mi o te JS-owe. Np. że AngularJS jest popularniejszy od Reacta, ale ten jest bardziej popularny od Angular 2. A co z innymi np. Backbone, Vue itd?
Coś w stylu: http://www.tiobe.com/tiobe-index/
Tylko nie dla języków, a dla frameworków.
Ale albo nie umiem tego czytać albo nie ma tam tego co potrzebuję.
Nie sugeruj sie takimi statystykami, bo wyjdzie ci, że HTML 4 jest bardziej popularny niż 5.
AngularJS - 53,669
Angular 2 - 18,554
React - 55,147 (widzę też inne projekty)
Backbone - 25,804
Vue
@mk321: Tak, mam na myśli React, który IMHO jest biblioteką do manipulacji widokami. Do miana frameworka brakuje mu jeszcze wielu innych komponentów, które musisz sobie wybrać i dociągnąć niezależnie, budując swój framework.
@mk321: problem jest taki, że jak wychodzi coś nowego i zajebistego, co przebija wszystko inne na rynku, to ze statystyk wynika, że nikt tego nie używa i ludzie błędnie się tym sugerują przy własnym wyborze.
Ponadto widziałem wiele różnych porównań frameworków na bazie statystyk wyszukiwania w Google. Każdy autor potrafił tak dobrać statystki, aby zasugerować to co mu bardziej leżało.
I tak np. mierzyli popularność "React
* - VW, Skoda, Seat, Audi mają te same komponenty / części zamienne.
Ad twojego rozumowania - warsztaty i części - zgadzam się. Z tego powodu nie wybieram Ferrari ani Vue (ʘ‿ʘ)
@Jare_K: ale ja nie chcę zostać przy HTML 4, bo statystyki pokazują, że jest najpopularniejszy. Statystyki pokazują, że HTML 5 staje się coraz popularniejszy (ale nadal jest pierdyliard projektów w starym HTML 4). Ze statystyk trzeba umieć korzystać. W tym wypadku powiedziałyby mi one, że HTML 5
źródło: comment_u3gpkOrysJGIkXbGkRUhVTetRNHDLDL8.jpg
Pobierz