Wpis z mikrobloga

@Hadzi
@kubelek_klasik
@Fenix255
@tarasino
Czas ugotowania jajka na połmiękko zależy od wielkości jajka, jego temperatury, ilości gotowanej wody i jajek, mocy kuchenki, grubości ścianek garnka oraz temperatury otoczenia. Każdorazowa zmiana jakiegokolwiek powyższego parametru wymaga ponownej kalibracji czasu gotowania.
PS nie mam danych dotyczących diety kur i regionu pochodzenia, ale trzeba to również brać pewnie pod uwagę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@UnitrA no właśnie się zdziwilem sam bo kupuje te same jajka w tym samym garnku, zawsze po dwa, ta sama receptura a dzisiaj wyszły "miększe" niż zawsze i sam juz nie wiem jak zrobić następnym razem :|
@echme: swego czasu jadłem dużo jajek na miękko i doszedłem do wprawy (9/10 razy wychodziło idealnie):
1. jajka z lodówki
2. zimna woda do małego garnka, tyle żeby jajka były tak z 1cm poniżej poziomu wody
3. stawiamy na gaz, na palnik odpowiedni do wielkości garnka i odkręcamy na max (na kuchenkach indukcyjnych nie mam wyczucia, ale radziłbym moc tak 7/10, żeby parę minut ta woda się grzała)
4. najtrudniejsze: siedzimy