Aktywne Wpisy
Goronco +768
theOstry +36
#kredythipoteczny #nieruchomosci #inwestowanie
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
Czy jest ktoś na wykopie, kto zarabia mniej niż 10k netto poza mną? Jeśli jesteś - proszę zgłoś się, bo mi tak głupio być samotnym biedakiem na stronie gromadzącej największe elity RP, a tak to nas chociaż dwóch będzie :/
Nie ma dnia abym nie przeczytał, że ktoś stęka że 10k to drobniaki, że za 3k to mu się nie opłaca wstawać z łóżka a stawka 100 zł/h to chyba jak kończysz licbazę i masz ledwo maturę, żeby się za takie grosze męczyć. Wszyscy mając 18 lat mają 10 lat doświadczenia w programowaniu i 4 firmy prowadzą, a mi tak głupio trochę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ja osobiście cenie sobie stosunek zarobkow do obowiązków ;)
Też fakt jest że tanie miasto daje niejako 'podwyzke' samo w sobie gdyż koszt życia jest niski ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niemniej jak słyszę co politycy chcą nam urządzić z podatkami zastanawiam się nad ucieczka za odre ;)
http://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-programista-c-c
@EliG: nieprawda; czasem
@Khaine: i na tym polega Twój błą∂ (mniędzy innymi); jak coś nie działa to kujesz, kopiesz, ryjesz aż się dokopiesz i zrozumiesz czemu nie działa. Kilka razy zrobisz przekop przez różne części systemu i zrozumiesz jak system działa. Najlepsza metoda nauki.
@feantic oesu, ale nie masz racji. Trzeba umieć pracować z zespole - jeśli wolisz poświęcić 8h na debugowanie specyficznego problemu niż zapytać kolesia który pracował w projekcie 3
Komentarz usunięty przez autora
@feantic: A po co mam się uczyć aplikacji napisanej we frameworku z 97 roku bez żadnej dokumentacji? Nigdzie mi się to nie przyda. A tutaj mi nie zapłacą tyle, żebym uznawał za opłacalne, aby się w tym gównie paprać.
@Khaine: nawet nie wiesz jak wiele możesz z tego wyciągnąć, chociażby uczyć się na czyichś błędach, jak czegoś nie robić, jak zrobić poprawny refaktoring, jak utrzymywać aplikacje - to jest bardzo ważna umiejętność.