Mirki chciałem postawić na nowo win 10, pobrałem iso z basewin. Najpierw robiłem bootowalnego pena przez YUMI, ale przy wyborze partycji do instalacji systemu dostawałem błąd " Nie można zainstalować systemu windows na tym dysku wybrany dysk ma styl partycji GPT" Robiąc pena Rufusem z opcją "Schemat partycjonowania GPT dla UEFI" nie odpala się instalka,a z bootowalnego menu wybieram zawsze pena. W bios mam UEFI Enabled, próbowałem zmienić na Disabled, ale po zapisaniu zmian i ponownym wejsciu do bios dalej mam Enabled . Na picrel macie wygląd boota. Nie mogę nic dodać/zmienić do EFI, mam tylko ten Win Boot Manager.
Konwersja GPT na MBR nie wchodzi w grę, bo na hdd mam jeszcze 400gb danych na innych partycjach, a juz zdążyłem usunąć obecną windę. Laptop Lenovo G580
@piotrulos: Nie mam w biosie opcji Secure Boot, a UEFI Boot mogę mieć tylko w Enabled, nie ma tam do wyboru Legace. Z Legace mam USB Legacy zaznaczone na Enabled
@GRBAS: dziwne to jest, spróbuj odpalić uefi shell i wybrać z pendrive folder boot\efi tak jak było wcześniej podane. Powinien instalator odpalić się wtedy w trybie efi.
@cysiekw: Chyba nie @bobbb: Chyba tak (nie ja instalowałem), to by tłumaczyło w biosie "EFI Windows Boot Manager" Z partycji usunąłem tylko systemową, na której był windows.
@GRBAS: zobacz w sumie jeszcze jedno, jak masz menu bootowania (pod F8 czy tam F12) to czy przy wyborze pendrive nie ma dwóch rzeczy, jeden z dopiskiem uefi drugi bez.
@GRBAS: albo najlepiej użyj opcji w biosie aby przywrócił domyślne ustawienia (Load default settings), może przypadkiem wyłączyłeś uefi dając na disabled.
60zl za brak reklam na Instagramie - kogoś #!$%@? xD Ja rozumiem te wszystkie opłaty za serwisy streamingowe itd, ale #!$%@? 60zl za jakiegos Instagrama, żeby sobie bez reklam posty i story oglądać? #instagram #facebook
Mirki chciałem postawić na nowo win 10, pobrałem iso z basewin. Najpierw robiłem bootowalnego pena przez YUMI, ale przy wyborze partycji do instalacji systemu dostawałem błąd " Nie można zainstalować systemu windows na tym dysku wybrany dysk ma styl partycji GPT"
Robiąc pena Rufusem z opcją "Schemat partycjonowania GPT dla UEFI" nie odpala się instalka,a z bootowalnego menu wybieram zawsze pena.
W bios mam UEFI Enabled, próbowałem zmienić na Disabled, ale po zapisaniu zmian i ponownym wejsciu do bios dalej mam Enabled
. Na picrel macie wygląd boota. Nie mogę nic dodać/zmienić do EFI, mam tylko ten Win Boot Manager.
Konwersja GPT na MBR nie wchodzi w grę, bo na hdd mam jeszcze 400gb danych na innych partycjach, a juz zdążyłem usunąć obecną windę.
Laptop Lenovo G580
do wyboru Legace. Z Legace mam USB Legacy zaznaczone na Enabled
@bobbb: Chyba tak (nie ja instalowałem), to by tłumaczyło w biosie "EFI Windows Boot Manager"
Z partycji usunąłem tylko systemową, na której był windows.
EFI USB Device
Spróbuj tego uefi diagnostics co podałeś.